• @ArcticDaggerOP
    link
    33 months ago

    Fra artiklen:

    Lektor Rasmus Munksgaard, der forsker i illegale markeder, er overbevist om, at et sort marked står klar til at overtage udbuddet af tobak, hvis det bliver ulovligt at sælge i Danmark.

    »Vi taler om et af de mest afhængighedsskabende rusmidler, der findes. Og ovenikøbet det rusmiddel, som har den største andel af daglige brugere i befolkningen. Selvfølgelig forsvinder efterspørgslen ikke, selvom det lovlige salg gør,« siger han til Videnskab.dk.

    »Det er en relativt nem vare at smugle ind, og der er åbenlyse muligheder for god profit. Der er desuden allerede et etableret, sort marked for billige cigaretter i Europa. Så vi vil sandsynligvis få et større illegalt marked i Danmark, end der for eksempel er med cannabis i dag.«

    Både USA, Finland, Norge og Island forsøgte i forrige århundrede at indføre spiritusforbud, hvilket i alle tilfælde medførte store illegale markeder. Alle forbuddene endte med at blive trukket tilbage efter en årrække.

    Bhutan oplevede noget lignende, da de i 2010 indførte forbud mod tobakssalg. Det førte også til et massivt, sort marked og ringe effekt på tobaksforbruget i landet. I 2023 blev forbuddet trukket tilbage.