Jeg ved ikke, om I andre har fulgt med i den seneste udgave af Reddit-gate, hvor Politiken har kastet sig ud i et angreb mod de de to danske gossip subs. Specifikt er problemet, at anonyme profiler kan bringe sladder til torvs uden at skulle kunne verificere deres påstande, hvilket går udover et ret bredt spektrum af offentlige personer.

journalisterne har lært noget siden sidste omgang og det samme har de fire influencere de interviewer: i denne omgang bliver det flere gange pointeret at Reddit er et sted med mange nicheinteresser og det her kun er en lille del af det. Der hvor kæden så springer af, er når der alligevel fokuseres benhårdt en lille del af et stort forum. Det ville give ligeså meget mening (igen) at gå efter lukkede facebookgrupper. Stråmanden den anden vej fra “jo men hvis influencere ikke løj og blokerede os, ville vi ikke være anonyme og sladre” er ligeså håbløs.

Lang historie kort synes jeg ikke kritikken er specielt overraskende eller nuancerende, men debatten om anonymitet og det, som ellers ville være injurier, er mere interessant. Jeg værdsætter selv at kunne være anonym, men der følger også et ansvar med, som jeg synes dette forum er et godt eksempel på: man skal opføre sig ordentligt. Er vi der, hvor man skal lovgive efter den laveste fællesnævner, som ikke kan administrere anonymitet eller skal offentlige personer “tage sig sammen”? Det bliver ikke sidste gang, vi kommer til at se en lignende debat, så hvad er den gode løsning?

  • @letraset
    link
    dansk
    33 months ago

    Jeg er lidt sent ude med mine 25 ører, men jeg har lyttet til Politikens podcast om det, og Kulturen på DR fra d. 19. marts, der også omhandler emnet.

    Jeg synes et eller andet sted det hele er fint nok. Det var en pointe jeg mener der kom frem i afsnittet af Kulturen, som jeg delvist læner mig op af her.

    Der har altid været sladder, og så længe der har været medier, har der været kendisser/influencere. Men begge dele har forandret sig meget, med sociale medier. Før i tiden var det sladderbladene og tabloidpressen der vinklede historier, og stod på mål for deres udlægninger af kendisser og “influencere”. På sociale medier, hvor kendisser og influencere selv bygger deres brands direkte til deres følgere/forbrugere, har de på sin vis fjernet det lag mellem dem og deres følgere/forbugere, som sladderbladende og tabloidpressen stod for, og som kunne stilles til ansvar for deres udlægning. Med det lag fjernet, så er det kendisserne og influencerne selv, der står på mål for hvad de leverer som “produkt”, og det er vel et eller andet sted rimeligt, at de også skal kunne komme under lup, ikke kun af pressen, men også fra deres forbrugere.

    Så er der nogen der sår falske historier, eller spreder falske rygter om ham eller hende, men det har pressen da heller ikke været for fin til, men ja, problematikken er jo så, at pressen kan blive stille til ansvar for det, og det er ikke så ligetil når det er anonyme brugere på et internetforum der gør det.

    Den er en svær en synes jeg.