• @VonReposti
    link
    110 months ago

    At du ikke kan forstå at madkultur er en essentiel del af mange menneskers identitet ændrer ikke på hvordan de mennesker prioriterer det. Det vil bare få dig til at virke arrogant når du foreslår ændringer i kosten uanset hvor meget ret du har. Vi som mennesker samles om mad og har mad til specifikke traditioner. Madkultur har været en del af os næsten lige siden vi begyndte at tilberede mad for første gang.

    Du vil fx meget hurtigt blive smidt på porten hvis du til en italiensk familie hvis du sagde at de skulle skrue ned for deres forbrug af pasta, selv hvis du havde videnskaben at pege på hvorfor. Oksekød er desværre bare en del af madkultur i større eller mindre grad og det kan du ikke lave om på ved at foreslå at de bare opgiver deres kultur.

    Hvis jeg skal komme med en personlig anekdote så har oksekød været en stor del af madkulturen i mit barndomshjem. Spaghetti bolognese blev gerne serveret ugentligt og bøffer var fast på menuen om fredagen for at markere starten af weekenden. Det var først ved corona-inflationen hvor jeg som ludfattig studerende fandt ud af at jeg næsten ikke havde en eneste opskrift der ikke var på oksekød. Selvfølgelig kan jeg gå ud og lære nye opskrifter, men årsagen til at man holder ved det man kender er hovedsageligt at det sidder i muskelhukommelsen. Du behøver ikke tænke over hvad du gør når du tilbereder den samme ret for 117. gang. At finde en anden vegetarisk pastaret til at skifte ud med bolognesen er ikke det sværeste. Det er at indarbejde den nye ret i muskelhukommelsen så du en træt sen eftermiddag efter arbejde kan købe ingredienser uden at skulle kigge i kogebogen og senere slappe af mens du laver maden i stedet for at stå lidt stresset over gryderne og konstant tænke over hvad det næste skridt nu var.

    Når du har forståelse for hvor indgroet madkultur er både i menneskers identitet (her kan nævnes at oksekød egentlig er en stor del af dansk mad-identitet i form af hakkebøf med bløde løg) og hvor svært det er at opbygge ny muskelhukommelse i forbindelse med nye retter, så vil du finde ud af at det er meget nemmere at snakke med folk om at erstatte oksekød, da du nu har forståelse for deres situation.

    • @dolleOP
      link
      110 months ago

      Jeg forstår ikke helt pointen med din personlige anekdote. Underbygger det ikke lige præcis min pointe? Selvom du, ligesom de fleste danskere, er vokset op med rigeligt oksekød til hverdag, så lyder det ikke til at det var en specielt stor udfordring for dig at skifte vaner da du pludselig ikke havde råd, du var bare ikke motiveret til det inden?

      Der er forskel på at skulle “opbygge ny muskelhukommelse” og at føle at noget er en del af ens identitet. Det første er en udfordring, ja, men er overkommelig når man pludselig er nødt til at lave om på vanen. Det andet er langt sværere at lave om på, og det anerkender jeg. Jeg påstår blot, at de fleste danskere spiser meget oksekød af vane fremfor en fundamental identitetsfølelse, og at det ikke er noget der ville vælte deres tilværelse fuldstændigt hvis man gjorde det markant dyrere.

      Ville den gennemsnitlige dansker være udfordret i et par uger eller måneder, indtil de finder alternativer? Ja, helt sikkert, men ikke i alvorlig grad så deres helbred eller tilværelse er direkte truet. Jeg synes ikke at jeg ser bort fra danskernes mad-identitet, men jeg synes at du overvurderer den i forhold til oksekød.

      • @farsinuce
        link
        210 months ago

        Da jeg flyttede hjemmefra, var jeg vandt til at lave mad på helt normal vis, som jeg havde lært det hjemmefra: Man køber en bakke hakket oksekød og så “et eller andet dertil”.

        Det var først midt i tyverne, at det gik op for mig, at man kunne lave mad på mange andre måder - altså at okse-/svinekød ikke behøver at være omdrejningspunktet.

        I dag spiser vi sjældent oksekød i min familie. Det tog 5-10 år at lave om på mine spisevaner, fra jeg først blev opmærksom på dem.

        Mystisk.

        I moderne tarmforskning hedder det sig, at mikrobiologien i tarmen vænner sig til det, man spiser, og vil have mere at det samme. Måske det har noget at sige.