• @Viking_Hippie@lemmy.world
    link
    fedilink
    310 months ago

    God tanke bag, men det kommer til at ramme meget skævt. Ligesom med cigaret-afgiften kommer det til at gøre livet meget dyrere for dem der har mindst råd til at leve uden nødvendigvis at give dem nogen hjælp til vaneomlægning.

    Hvis det ikke var for en e-cigaret hvor e-juicen var med lakridssmag, hvilket nu er forbudt at sælge, ville jeg stadig ryge en pakke eller mere om dagen, hvilket på en førtidspension ville betyde at jeg ikke ville have råd til ordentlig mad, kød eller ej, især eftersom jeg ikke selv kan lave mad. Jeg kan slet ikke FORESTILLE mig hvor svært det ville være at få til at løbe rundt for nogen på den i forvejen alt for lave kontanthjælp!

    Er det en god idé at vi alle spiser mindre kød og at folk stopper med at ryge? Selvfølgelig! Er afgifter der øger uligheden ved at koste det samme “par sko” for folk på kontanthjælp som Lars Løkke, uanset om det så virker eller ej en måde der hjælper mest muligt uden at skade unødvendigt? Absolut ikke!

    • @dolleOP
      link
      410 months ago

      Men er der ikke lidt forskel på cigaretter, som folk bliver afhængige af, og en bestemt madvare som let kan erstattes af hundredevis af alternativer? Der er ikke nogen der tvinger dig til at købe oksekød, og der er heller ikke nogen der får abstinenser af ikke at spise det.

      • @Viking_Hippie@lemmy.world
        link
        fedilink
        310 months ago

        Jeg kan godt se hvad du mener og er til dels enig, men det er altså ikke let som ingenting at ændre madvaner, især ikke på et begrænset budget og ISÆR især ikke for 50+ segmentet som er vokset op med at “man skal da have kød til”.

        Måske hvis man i samme omgang tilføjede en gulerod (pun intended) ved at sænke eller helt fjerne momsen på plantebaseret mad så det i det mindste er økonomisk lettere for fattige kødspisere fremfor kun at tilføje en pisk der gør det økonomisk sværere at lade være.

        • @dolleOP
          link
          -210 months ago

          Det er ikke så svært i forhold til hvor svært det er at leve med klimaforandringerne, og det er jo ikke et spørgsmål om at der ikke kan lave frikadeller (på svin eller kylling), koteletter, kyllingelår, flæskesteg, pølser eller nogle af de utallige andre kødprodukter der findes. Det er kun hakket okse og bøffer man skal undvære!

          Jeg synes ikke at man behøver at gøre alt andet mad billigere samtidigt for at bestikke dem der absolut påstår at man ikke kan klare sig uden okse. Nogle gange tror jeg folk glemmer hvor relativt let vi har det med at håndtere klimaforandringerne her i Vesten i forhold til andre steder, og at vi altså ALLE bliver nødt til at give afkald på noget for at komme i mål.

          • @Viking_Hippie@lemmy.world
            link
            fedilink
            210 months ago

            Nu synes jeg altså vi snakker forbi hinanden. Jeg siger ikke at der er noget galt med tanken bag/motivationen for afgiften. Det jeg siger er at den rammer meget skævt.

            Dem der i forvejen har færrest penge og mindst overskud i hverdagen kommer til at mærke det MEGET mere end alle andre og er på samme tid dem der har sværest ved “bare lige” at gennemføre livsstil-ændringer fra den ene dag til den anden.

            For lige at sætte det på spidsen svarer det billedligt talt til en mindre grel version af at en person med dårligt hjerte får et kraftigt elektrisk stød hver gang han eller hun tænder en cigaret.

            Min pointe er ikke ar det ikke er en god og nødvendig ting at gøre noget for at folk spiser mindre kød, det er at den specifikke metode skader de i forvejen svageste i samfundet unødvendigt eftersom der findes mere hensigtsmæssige måder at nå det samme mål.

            • @dolleOP
              link
              -110 months ago

              Jeg anerkender ikke, at det er så svært at undvære en bestemt fødevare, så der er vi bare uenige tror jeg. Og jeg kan ikke følge analogien til cigaretter.

              • @Viking_Hippie@lemmy.world
                link
                fedilink
                110 months ago

                Det kan godt være at det ikke er så svært for DIG, men det betyder ikke at det er let for alle, inklusiv dem som i forvejen har svært ved at få det hele til at hænge sammen uden den ekstra udgift/vaneomlægning. Især folk med børn og stram økonomi kan ikke bare lige ændre noget i den nøje planlagte hverdag uden store vanskeligheder.

                Analogien til cigaretter går ud på at cigaretter osse er noget usundt noget (omend mere for brugeren selv end planeten i modsætning til oksekød) som man har prøvet at vænne folk af med via midler med begrænset effektivitet og utvivlsom følgeskade samtidig med at man (som dig med momsfritagning af mere forholdsmæssig kost) afviste bedre løsninger der hjælper for mange der ellers ikke ville kunne stoppe, såsom e-cigaretter med smag.

                • @dolleOP
                  link
                  010 months ago

                  Jeg anerkender, at hvis fødevarer som ris, hvede, rugbrød eller smør forsvandt, så ville det have store konsekvenser for folk der ville have svært ved at sammensætte en sund og billig kost. Men oksekød? No way. Jeg tror ikke at der er nogen der spiser pasta kødsovs hver dag, og dem der spiser det meget behøver jo altså ikke at sulte, men kan bare lave en tomatsovs uden kødet og koge mere pasta indtil man finder på noget andet. Og selvfølgelig kan man det. Det er ikke svært, og jeg synes at det er usandsynligt at der er nogen hvis hverdag ville ramle sagen grund af det. Det ville jo heller ikke forsvinde fra den ene dag til den anden, så folk har tid til at omstille sig.

                  Analogien til cigaretter er dårlig, for man bliver ikke fysisk afhængig af oksekød. Jeg anerkender at folk ville få svært ved at hænge sammen hvis du tog deres cigaretter fra dem, eller kaffen eller alkoholen for den sags skyld, men det er ikke sammenligneligt med en enkelt fødevare ud af mange, i et land hvor vi ikke mangler mad.

                  • @VonReposti
                    link
                    110 months ago

                    Mad er en del af ens kultur på lige fod med så mange andre ting. For nogle er oksekød en essentiel ingrediens i mange retter som de anser som være en del af sin kultur og har derfor svært ved at slippe det. Det vil være lidt som at sige til en person der altid går i kirke om søndagen at det er spild af tid. Ganske vist går oksekød et vis CO2 aftryk der ikke er heldigt, men vi kan ikke gøre noget ved det uden at have forståelse for den underliggende kultur der driver forbruget.

                    Når vi er nået dertil kan vi begynde at lave tiltag rammer rigtigt som fx at køre kampagner der fokuserer på hvordan man laver en lige så nem og lækker spaghetti bolognese med grisekød eller som vegetarisk. Men at dømme folk på deres kultur, om det så er deres madforbrug eller deres religiøsitet gør kun at man bliver mødt med modstand da du ikke bidrager positivt men anfægter selve deres kultur uden at have forståelse for deres situation. Start med at forstå hvorfor folk spiser oksekød og først derefter bidrag med løsninger på forbruget af oksekød.