Synes overhoved ikke det er dumt spørgsmål. Googlede det faktisk selv tidligere i dag, og her er hvad fødevarestyrelsen skriver:
Man bør ikke spise furokumariner i for høj mængde, da det kan udgøre en sundhedsmæssig risiko. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at man spiser de dyrkede sorter, indtil indholdet i vildtvoksende pastinakkers rødder kendes.
Indholdet af furokumariner i rødderne af pastinak, selleri og persille er også påvirket af andre faktorer - f.eks. om rødderne er beskadigede, hvordan og hvor længe rødderne opbevares. Hurtig nedfrysning af de friske rødder er den optimale opbevaringsform.
En beskadiget rod (rod hvor der er ødelagt plantevæv fra stød, råd og/eller mug) bør kasseres, og man bør ikke blot nøjes med at skære det beskadigede område væk.
Betegnelsen “vild” pastinak er egentlig ikke en botanisk korrekt betegnelse. Det korrekte danske navn for Pastinaca sativa L. er almindelig pastinak.
Planten er i familie med kæmpebjørneklo, og giften reagerer på samme måde. Det er noget med at man bliver meget overfølsom overfor sollys. Hvis man får saften på huden og eksponerer den for sollys, får man vist nærmest forbrændinger. Mener at have læst at det giftige stol kan gå fra inde i kroppen og ud i husen og dermed gøre den lysoverfølsom. Den skulle vist også potentielt kunne give lidt maveproblemer. Men tror ikke det er noget man ved så meget om med sikkerhed. Min nabo lånte en gang en mark af mig til hans heste, og han var meget nervøs for pastinakker. Mine køer guffer dem dog med velbehag. Man bruger vist også får til at bekæmpe dem ( og bjørneklo ).
Tør ikke selv prøve at spise den. Men det ville være fedt hvis man kan.
edit:
Furokumariner, som det giftige stof hedder, er tilsyneladende tilstede i selleri, pastinak, gulerødder, citrusfrugter, fennikel og persille.
Fødevarestyrelsen skriver nogle ting jeg ikke var klar over:
Lagringstiden for specielt pastinak og selleri skal være kort da lagring øger mængden af furokumariner.
Meget beskadigede (stødte) varer kasseres, da dette kan medføre et forhøjet indhold af furokumariner.
Skræl pastinak og selleri.
Brug ikke grøntsager med mange ”sår”.
Skyl hænderne grundigt efter håndtering af selleri, pastinak, gulerødder, persille, fennikel og citrusfrugter.
Har godt nok aldrig tænkt over at skylle hænderne efter at have håndteret ovenstående grøntsager.
Måske et dumt spørgsmål, men roden er vel ikke spiselig, når nu planten hedder vild pastinak?
Synes overhoved ikke det er dumt spørgsmål. Googlede det faktisk selv tidligere i dag, og her er hvad fødevarestyrelsen skriver:
Man bør ikke spise furokumariner i for høj mængde, da det kan udgøre en sundhedsmæssig risiko. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at man spiser de dyrkede sorter, indtil indholdet i vildtvoksende pastinakkers rødder kendes.
Indholdet af furokumariner i rødderne af pastinak, selleri og persille er også påvirket af andre faktorer - f.eks. om rødderne er beskadigede, hvordan og hvor længe rødderne opbevares. Hurtig nedfrysning af de friske rødder er den optimale opbevaringsform.
En beskadiget rod (rod hvor der er ødelagt plantevæv fra stød, råd og/eller mug) bør kasseres, og man bør ikke blot nøjes med at skære det beskadigede område væk.
Betegnelsen “vild” pastinak er egentlig ikke en botanisk korrekt betegnelse. Det korrekte danske navn for Pastinaca sativa L. er almindelig pastinak.
Ah javel ja. Meget spændende!
Planten er i familie med kæmpebjørneklo, og giften reagerer på samme måde. Det er noget med at man bliver meget overfølsom overfor sollys. Hvis man får saften på huden og eksponerer den for sollys, får man vist nærmest forbrændinger. Mener at have læst at det giftige stol kan gå fra inde i kroppen og ud i husen og dermed gøre den lysoverfølsom. Den skulle vist også potentielt kunne give lidt maveproblemer. Men tror ikke det er noget man ved så meget om med sikkerhed. Min nabo lånte en gang en mark af mig til hans heste, og han var meget nervøs for pastinakker. Mine køer guffer dem dog med velbehag. Man bruger vist også får til at bekæmpe dem ( og bjørneklo ).
Tør ikke selv prøve at spise den. Men det ville være fedt hvis man kan.
edit:
Furokumariner, som det giftige stof hedder, er tilsyneladende tilstede i selleri, pastinak, gulerødder, citrusfrugter, fennikel og persille.
Fødevarestyrelsen skriver nogle ting jeg ikke var klar over:
Har godt nok aldrig tænkt over at skylle hænderne efter at have håndteret ovenstående grøntsager.
https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/foedevaresikkerhed/kemiske-stoffer-og-toksiner/naturlige-giftstoffer/furokumariner
Hmm, ja, det anede jeg godt nok heller ikke. Jeg har nu aldrig oplevet at blive ekstra solbrændt efter at have spist en appelsin, eller noget…
Heller ikke her. Tror der tages meget forsigtige forholdsregler. Men måske gør det noget ved meget blege og rødhårdede mennesker.