I Tyskland har den politiske situation intensiveret sig dramatisk. Den tyske kansler, Olaf Scholz, afskedigede finansminister Christian Lindner, leder af det liberale FDP, under en tv-udsendelse. Lindner svarede hurtigt igen og kritiserede Scholz for ikke at have styrken til at lede landet. De Grønne, som er en af regeringens koalitionspartnere, støttede Scholz, og Lindner blev udpeget som syndebuk for regeringens sammenbrud. Scholz annoncerede, at regeringen ville fortsætte som en mindretalsregering frem til januar 2025, hvorefter der vil blive afholdt en tillidsafstemning, som kan føre til tidlige valg i marts.

Denne politiske krise er en konsekvens af de dybe ideologiske forskelle mellem de tre partier i den såkaldte trafiklysregering, som blev dannet i 2021. Uenighederne blev især tydelige efter Ruslands invasion af Ukraine, hvor der opstod intern splid om, hvordan Tyskland skulle reagere, herunder spørgsmålet om at sende militær støtte til Ukraine.

I lyset af den nuværende krise kræver oppositionen, ledet af CDU, tidlige valg, da de mener, at regeringens beslutninger er respektløse overfor den tyske befolkning. Den nyeste meningsmåling viser, at kun 15% af tyskerne er tilfredse med regeringen. Tysklands præsident, Frank-Walter Steinmeier, har erklæret sig klar til at opløse parlamentet og udskrive valg.

  • SorteKaninMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    3 months ago

    kun 15% af tyskerne er tilfredse med regeringen

    Wow og jeg troede vi var utilfredse i Danmark. Det er jo ekstraordinært lavt.

    • UnderbroenOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      3 months ago

      Det virker unægteligt lidt voldsomt! Man kan nå meget på tre år…

    • President_PyrusMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      3 months ago

      Ja, tyskerne kan virkelig ikke lide deres regering, som det også beskrives i gårsdagens artikel i Berlingske:

      Lindner [fyret finansminister og leder af FDP] ledte efter en vej ud af en upopulær og lammet koalitionsregering. Hvis den danske udgave af sådan én er »mærkelig«, var den tyske koalition – med klimafokuserede grønne, velfærdsoptagede socialdemokrater og neoliberale, der er interesserede i det friest mulige marked – »meget, meget mærkelig«.

      https://www.berlingske.dk/internationalt/tyskerne-ville-for-alt-i-verden-ikke-eksperimentere-nu-er-der