Artiklen omhandler en ny FN-rapport, der viser en stigende bekymring for børns og unges skadelige brug af gaming og sociale medier på verdensplan. Ifølge rapporten, som er baseret på data fra en international skolebørnsundersøgelse, har 11% af børn og unge i Europa, Canada og Centralasien et problematisk forhold til sociale platforme og spil, hvilket udgør en stigning fra 7% i 2018. Rapporten understreger, at denne afhængighed kan medføre helbredsmæssige, sociale og mentale problemer som dårlig søvn, koncentrationsbesvær og dårligt mentalt velvære. WHO opfordrer til at tage problemet alvorligt og til at indføre klare regler for børns skærmbrug.
Rapporten viser også kønsforskelle i adfærden: Drenge er oftere afhængige af gaming, mens piger er mere tilbøjelige til at have et afhængighedsforhold til sociale medier. Den hollandske forsker Regina van den Eijnden, der står bag en metode til at vurdere afhængighed, anbefaler tidlige indgreb og klare regler for skærmbrug, såsom at undgå smartphones i soveværelset og undgå skærme for børn under to år.
Jeg mener dette er rapporten der snakkes om. Det er en serie af rapporter om unges helbred, hvor dette er det sidste bind. Man kan se de andre ved at søge her.
Der er nogle guldklumper såsom:
Ingen loot boxes tak!
Som det så tit sker, så skærer denne rapport alle spil over samme kam - men jeg synes ikke alle spil er lige dårlige i forhold til afhængighedsskabende elementer. Det er synd at disse rapporter aldrig lader til at rapportere på forskellene i spil der spilles for dem som er “sunde gamere” og dem som er afhængige. Især gaming på smartphones er tit utrolig afhængighedsbaseret. Jeg synes man bør fokusere lovgivningen på at gøre sådanne spil ulovlige, i hvert fald for unge mennesker (men helst for alle).
Fedt, tak for links!
Jeg forstår ikke hvorfor lootboxes er lovlige…
Jeg er helt enig, det er altid problematisk, når alt bliver skåret over en kam, men samtidig forstår jeg godt hvorfor de ikke som sådan skelner mellem spillene. Det er jo i virkeligheden det samme med apps: man bliver ikke ligeså afhængig af Mastodon som X eller af Feddit som Reddit, men der stadig mekanismer tilfælles. Og specielt i forhold til børn (altså i virkeligheden folk under 18?!) er det måske ligegyldigt om det er det ene eller andet.