• SorteKaninMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    8
    arrow-down
    1
    ·
    edit-2
    1 month ago

    Interessant at sådan en kronik kommer fra en ligestillingsminister.

    Det er lidt svært at kommentere på den da hun nævner mange forskellige problemstillinger og jeg er ikke sikker på at de alle har et ens svar. Men der er dog en lille rød tråd: Som jeg forstår det er hendes problem dybest set med sammenblandingen af køn og kønsidentitet. Det er nemmere at kende forskel på engelsk da de har helt andre ord for dem, altså sex og gender. Det forvirrer på dansk og man er nogle gange nødt til at bruge “biologisk køn” for virkelig at understrege at man ikke taler om kønsidentitet. Kønsidentitet (gender) er langt mere flydende og udefinerbart end køn (sex).

    Som jeg forstår det (og jeg er ikke ekspert så jeg udtaler mig ikke med autoritet og kan sagtens tage fejl), så er det at være transkønnet en kønsidentitet og ikke et køn. Man kan ikke rigtig ændre sit biologiske køn, men man kan godt ændre sin kønsidentitet (deraf trans som vist betyder “modsat” eller noget i den stil, altså at man har modsat kønsidentitet i forhold til sit biologiske køn; cis er derimod at man har samme kønsidentitet som sit biologiske køn).

    Ind i den allerede komplekse ting blandes så juridisk køn, som egentlig er en helt tredje ting som har en masse juridisk baggage med. Problemstillingen ligger vel i om juridisk køn skal svare til biologisk køn eller kønsidentitet. Jeg tror desværre ikke det er så simpelt at det er enten eller - i nogle situationer giver det nok mest mening at juridisk køn svarer til det biologiske og i andre situationer giver det mening at juridisk køn svarer til kønsidentiteten og det er nok her en stor del af problematikken forekommer.

    For at tage de ting hun nævner:

    • Elitesport for kvinder: Mange her mener at det bør følge biologisk køn, da det jo er en fysisk, biologisk præstation det handler om.
    • Kvindeomklædning: Omklædning som jeg ser det følger hvad man har mellem benene.
    • Kvindefængsler: Jeg er ikke helt klar over funktionen af et kvindefængsel. Er det for at undgå voldelige og ubehagelige episoder mellem biologiske mænd og kvinder? Eller er der noget andet over det? Jeg ved ikke nok til at udtale mig.
    • Videnskabelige undersøgelser: Nogle videnskabelige undersøgelser handler om det biologiske, andre handler om identitet og kultur. Det kommer an på hvad man undersøger. Det bør ikke hæfte sig udelukkende på juridisk/biologisk køn.
    • Pronominer: Det handler om kønsidentitet og hvordan man gerne vil omtales. Jeg tror ikke de fleste har lyst til at starte en samtale med at spørge om dem, men der er vel intet galt i at gøre høfligt opmærksom på det når man bruger dem forkert? Det kan jo ske for enhver - kønsidentitet hænger jo ikke sammen med fysisk udseende ligesom biologisk køn gør.

    Juridisk køn er en underlig størrelse og nok ikke kompleks nok til at favne om alle de ting det bruges til.

    EDIT: Vil også bare lige nævne at det selvfølgelig er idioti at vores personnummer inkluderer så mange personlige oplysninger som fødselsdato og køn. Det bør man fikse.