En god general har selv haft støvler i feltet, men et stigende antal politikere går målrettet efter deres karriere, om omgår derfor bitter erfaring om arbejdsmarkedets kvaler. Bør vi indføre en værnepligtsperiode, hvor politikere skal udføre arbejde i det felt de eventuelt kommer til at “styre”?
Dette opslag er kun for snakkens skyld, og jeg mener at et funktionelt demokrati unødvendiggør dette forslag.

  • EvilCartyen
    link
    fedilink
    arrow-up
    8
    ·
    1 month ago

    Det er jo op til vælgerne at stemme på nogle med erfaring, og vælgerforeningerne hvem de opstiller. Der er så frit og demokratisk som det kan blive.

    Hvis man synes der skal opstilles andre slags kandidater, så skal man vel engagere sig i en vælgerforening og arbejde for det?

  • bstix
    link
    fedilink
    arrow-up
    5
    ·
    1 month ago

    Jeg er selv forarget over politikernes manglende virkelighedsfornemmelse, men jeg tror at kravet om erhvervserfaring vil skabe flere populistiske politikere som kun fører enkeltsager.

    Hvor vigtig er erfaringen som rengøringsassistent egentlig for Pia Kjærsgaard? Hun fik en del vælgere, men hendes evne til at opvride en gulvklud korrekt har ikke medført bedre politik eller mere forståelse behovet fra de arbejdende mennesker som fortsat vrider gulvklude op til dagligt.

    Det er lidt som dengang Jakob Haugaard kom ind, og med alt respekt for hvad der lykkedes for ham, så har jeg endnu mere respekt for at han trak sig selv tilbage i erkendelsen af ikke at kunne forstå det som forventedes af ham.

    Politik handler i høj grad om forhandlinger og evnen til at træffe beslutninger fra et overordnet perspektiv som man i hvert tilfælde ikke har mulighed for at tilegne sig som almindelig lønmodtager.

    Erhvervsaktive er også kun en del af befolkningen. Hvem skal repræsentere de syge, pensionisterne, evighedsstudenter og andre døgenigte? Der findes mennesker som er født ind i handicap som ikke kan udføre et arbejde. Skal de fratages muligheden for at stille op til valg?

    Det bedste er vel at vi stemmer på dem som vi mener repræsenterer os bedst.

    Nå men… jeg synes også det er forkert at have en “politiker uddannelse”, for guderne må vide hvad de undervises i og om der findes politiske interesser i at forme den uddannelse… Jeg vil da håbe at den indeholder oplysning om de faktiske forhold i landet og de tilhørende principper som f.eks…den danske model, som åbenbart er forsvundet ud af alle andre skoler efterhånden at dømme efter folkets uvidenhed om emnet.

    I stedet for en værnepligt eller job-prøvning, så vil jeg hellere have en obligatorisk “on boarding” som sørger for at oplyse valgte politikere om hvordan tingene egentligt fungerer, inden de får lov til at tage mikrofonen.

  • SorteKaninMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    edit-2
    1 month ago

    Bør vi indføre en værnepligtsperiode, hvor politikere skal udføre arbejde i det felt de eventuelt kommer til at “styre”?

    Nej - i det hele taget bør der ikke være nogen begrænsninger på hvem der kan stemmes ind i folketinget. Det eneste kriterie bør være at man er demokratisk valgt.

    Når det er sagt så er vores politiske system ikke sat op på en måde som opfordrer folk med mere erfaring i “det virkelige liv” til at blive politikkere. Det kræver jo meget arbejde bare for at få muligheden for at komme på stemmesedlen for et parti. Jeg ved ikke rigtig om der er noget vi kan gøre for at indrette systemet på en anden måde som kunne hjælpe på det, uden at lave nogen faktiske restriktioner på hvem der må og ikke må vælges.

    Medlemsskab i partier har været faldende i mange år og det er jo partierne der bestemmer hvem der kommer på stemmesedlen. Det er ikke 100% demokratisk, det er kun demokratisk inden for hvert parti. Så selvom du stemmer på Socialdemokratiet til valget, så kan du kun bestemme hvem der er på stemmesedlen hvis du også samtidig er medlem af partiet.

    Måske man kunne indføre at alle borgere skal være medlem i mindst et parti eller noget? Det lyder lidt ekstremt men et eller andet i den dur måske. Det ville gøre processen mere demokratisk.

    • EvilCartyen
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      1 month ago

      Ja, altså det er jo ret nemt at have indflydelse på, man melder sig ind i et parti, og så kommer man til møderne og afstemningen om hvem der skal opstilles.

      Men det er som om folk gerne vil bitche over hvem de kan stemme på, men ikke nok til at gøre noget for at lave det om. Synes det er trættende at høre på.