• EvilCartyen
    link
    fedilink
    arrow-up
    5
    ·
    8 months ago

    Bedre løn, bedre arbejdsforhold. Men altså, mon ikke samfundsøkonomien bryder sammen hvis det offentlige skal tilbyde samme vilkår?

    Hvad er løsningen her?

    • Sætte lønnen op og have færre hænder og længere ventelister?
    • Simpelthen sige at nogle behandlinger må man selv betale for?
    • Hæve skatten - det ville nok være temmeligt voldsomt, i forvejen er sygehusvæsenet en stor post på budgettet?

    Det er nemt at rulle med øjnene over at sygeplejerskerne selvfølgeligt skifter til bedre vilkår, men hvordan ville I løse udfordringen med at have et gratis sygehusvæsen?

    • farsinuce
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      8 months ago

      Er de kosmetiske behandlinger 100% egenbetaling, eller er der offentligt tilskud? Ellers kunne dét være et sted at starte.

    • SorteKaninOPMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      8 months ago

      Men altså, mon ikke samfundsøkonomien bryder sammen hvis det offentlige skal tilbyde samme vilkår?

      Jeg forstår ikke helt hvordan det kan svare sig for et privat hospital/klinik at give en højere løn hvis det ikke giver mening for det offentlige.

      Hos det offentlige har vi jo bare kollektiv betaling. Hvis du er villig til at give X kroner til privat behandling så må det samme da gælde for offentlig behandling. Hvis sygeplejersker kan få mere i løn i det private, så må det jo være fordi det kan svare sig økonomisk set. Men så tænker jeg da at det også må kunne svare sig i det offentlige, selvom det er betalt kollektivt?

      Men tankegangen bryder måske sammen fordi det jo ikke er alle og enhver der kommer i den private klinik. Det er kun de rige som er villige til at betale lidt mere. Men det får mig bare til at tænke at det her problem i virkeligheden er et symptom på at samfundet er mere ulige end det har været.

      Fordi der er et større skel i rigdom, så kan det bedre svare sig for de private klinikker at “skumme fløden” af de rigeste end at tilbyde en rimelig pris for de fleste. Dermed kan deres sygeplejersker få højere i løn i det private, fordi de ikke behøver bekymre sig om de kunder uden mange ressourcer (eller gennemsnitlige ressourcer).

      Men det er bare en lommeteori, jeg er ikke økonom.

      • ArcticDagger
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        ·
        8 months ago

        Jeg er enig i, hvad du siger for jeg tror du har ret i, at private klinikker har nogle klare fordele overfor det offentlige. For eksempel, så jeg tror ikke man skal underkende den detalje, at det offentlige praktisk talt skal behandle ALLE. Uden at have indgående kendskab til sygehusvæsnet og dets økonomi, så tror jeg, der er nogle enkelte borgere, der koster voldsomt meget ift flertallet. Og det er der ikke noget galt i, men det private kan vælge ikke at tage dem og dermed undgå en enorm udgift

        • SorteKaninOPMA
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          8 months ago

          Uden at have indgående kendskab til sygehusvæsnet og dets økonomi, så tror jeg, der er nogle enkelte borgere, der koster voldsomt meget ift flertallet.

          Det er helt sikkert at der er det, det er blot Pareto-princippet. Sandsynligvis står 20% af patienterne for 80% af udgifterne. Men vi betaler jo netop også for at hvis noget skulle ske og man selv skulle blive en af de 20%, så står man ikke uden hjælp.

      • farsinuce
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        8 months ago

        så kan det bedre svare sig for de private klinikker at “skumme fløden” af de rigeste

        Jeg er nysgerrig efter at vide hvor mange danskere, der nu kan betegnes som relativt “rige” og har råd til privatklinikker. Er det en tredjedel, en femtedel, eller måske 9 ud af 10 danskere?

        Hvis velstanden er steget i forhold til for 10, 20 eller 30 år siden, kunne der så være flere, der er rige nok til at ville betale for kosmetiske behandlinger på private klinikker? Hvis folk ikke havde råd, ville efterspørgslen vel falde.

        • SorteKaninOPMA
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          8 months ago

          Men omvendt, hvis vi er blevet rigere, rige nok til at flere kan betale for en privat klinik, så må vi da også være rige nok til at betale mere i skat til et godt offentligt sygevæsen? Men udgifterne er måske også steget pga. den skæve demografi (flere ældre). Det er nok også der mange af vores problemer kommer fra.