• @farsinuce
    link
    3
    edit-2
    21 days ago

    Jeg er ikke ekspert på området, men vil forsøge at give mit besyv med:

    Spoiler til dem med AI-angst (noget jeg anerkender): Lad være med at læse videre. Nu er et rigtig godt tidspunkt at lukke browseren, slå fødderne op og spille en omgang Stardew Valley.


    Store sprogmodeller (LLMs) kopierer ikke data. De er sat sammen af advanceret machine learning, der omfatter neurale netværk, transformers og flere smarte ting, jeg ikke skal gøre mig klog på. De er trænet på store mængder kode og sprog. De kan arbejde ud fra en kontekst - hvilket er banebrydende.

    Forenklet, kan man sige, at de - fra en kontekst - bliver ved med at gætte på, hvad det næste mest sandsynlige ord (læs “token”) er. Sprogmodellerne bliver eksponentielt bedre. Jeg forsøger at følge med, men udviklingen går så ekstremt hurtigt.

    De kan sættes til at lave alt muligt. Tag f.eks. musik - her er et par numre, jeg har arbejdet med for sjov:

    • sang 1 (en anden bruger’s country nummer, jeg har føjet en outro til)
    • sang 2 (en fjollesang til mine gamle studiekammerater, om når vi spiller CS om tirsdagen)

    Disse musiknumre er skabt fra bunden. Det er 0’er og 1’taller, som ikke eksisterer andre steder (altså ikke kopieret). Lidt som hvis man lader sig inspirere af noget andet, man har hørt før, og så laver et fedt, men anderledes riff på guitar. For nogle, er denne sammenligning ujordisk og frastødende - og det forstår jeg. Især det etiske dilemma ved LLM træningsmetoderne. Jeg fortæller, at teknologien ér her.

    Mht. programmering, bad jeg Claude (som nu er tilgængelig i EU) om at skrive fundamentet til en lynhurtig one-pager i HTML, CSS og JavaScript. Det lykkedes den med. Lidt groft, bevares. Men giv det tid…

    Jeg ser mest af alt frem til, hvad det kommer til at betyde, når techgiganterne for alvor sætter “agents” løs, som kan agere selvstændigt, uden for deres - i øjeblikket - kontrollerede miljøer.

    Ang. robotter, så virker Nvidia og Tesla m.fl. ret ambitiøse i at transformere AI over i tre dimensioner / den “virkelige” verden.