• UnderbroenOP
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    1 year ago

    Billedrettighedskrænkelser har økonomiske konsekvenser, og dette blev tydeligt illustreret i en sag om den norske politiker Christian Tybring-Gjedde, der i 2017 offentliggjorde et Facebook-opslag med et billede af en politisk modstander. Dette endte med at koste Tybring-Gjedde 10.000 norske kroner i erstatning og sagsomkostninger, da det norske billedbureau NTB vandt en retssag imod ham. Dette er ikke et isoleret tilfælde, da NTB i Norge og Ritzau Scanpix i Danmark har indhentet betydelige erstatninger på henholdsvis 7,5 millioner norske kroner og 2,5 millioner danske kroner årligt i de seneste år som kompensation for brugen af billeder uden tilladelse.

    Copyright Agent, et dansk firma, står bag arbejdet med at identificere og kræve kompensation for sådanne billeder. Virksomheden har udviklet avanceret billedgenkendelsesteknologi og har partnerskaber med tech-selskaber som Google for at kunne søge i deres data og finde billeder, der er blevet brugt på internettet eller sociale medier uden tilladelse. Dette gælder både for virksomheder og offentlige institutioner.

    Copyright Agent ser det som deres opgave at bekæmpe krænkelser af ophavsretten, især i en digital tidsalder, hvor mange tror, at alt indhold er frit tilgængeligt. Virksomheden blev grundlagt i 2016 og har nu omkring 30 medarbejdere og kunder på tværs af fire kontinenter. De overvåger ikke brugen af billeder af privatpersoner, men små enkeltpersoners virksomheder kan blive stillet til ansvar, hvis de ikke overholder ophavsretslovgivningen.

    Copyright Agent har også hjulpet billedbureauet NTB med at retsforfølge politikere, der poster billeder på sociale medier, især når de gør det som en del af deres politiske arbejde. Virksomheden mener, at politikere ikke bør unddrage sig ophavsretslige regler, da de fungerer som repræsentanter for politiske partier.

    Når virksomheder bruger ophavsretligt beskyttet billedmateriale uden tilladelse og identificeres af Copyright Agents teknologi, kan kravet om kompensation til rettighedshaveren være to til tre gange højere end den oprindelige licenspris. Dette er fastsat af gældende lovgivning. For eksempel, hvis et billede har en licenspris på 1.000 kroner hos et bureau, kan kravet for brud på ophavsretten typisk være mellem 2.000-3.000 kroner.