• krydret_ismaskine
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    12 days ago

    Det handler i bund og grund om ingredienserne og sammensætningen af næringsstoffer, ikke om den ene eller anden proces er anvendt for at fremstille den endelige fødevare.

    At dreje fokus mod processer i stedet for næringsstoffer er et vildspor.

    Hvorfor er de fleste “ultraforarbejede” fødevarer såsom færdigretter og snacks usunde? Det er ikke pga. af processen som sådan, det er pga. for højt indhold af fedt, salt og sukker, og mangel på bl.a kostfibre.

    • ArcticDaggerOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      11 days ago

      Jeg er i bund og grund enig, men det er netop processen som Carlos Monteiro (opfinderen af NOVA-klassificeringen/ultraforarbejdet mad) mener, at vi bør have fokus på. Jeg tror måske, at sandheden ligger lidt i mellem. Jeg tror, at den industrielle forarbejdning af vores mad gør det så appetitligt, at vores abehjerner ikke kan finde ud af at holde igen

      • krydret_ismaskine
        link
        fedilink
        arrow-up
        5
        ·
        edit-2
        11 days ago

        I sidste ende er det dog indholdet der er afgørende, uanset hvilken proces der er anvendt. Det er ikke afgørende om man har processeret meget eller lidt, 100g sukker er 100g sukker, vitaminer er vitaminer, mættet fedt er mættet fedt.

        Ved at sætte så stort fokus på om processen er minimal eller avanceret, fjerner man fokus fra det der rent faktisk betyder noget, nemlig ernæringsprofilen.

        Du kan sagtens lave mad fyldt med fedt, salt og sukker der går direkte i abehjernen og er voldsomt usundt, med minimale processer og århundreder gamle præ-industrielle metoder.

        I virkeligheden tror jeg det handler om pseudovidenskabelig “return to tradition”-ideologi.

    • KlorofylA
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      10 days ago

      Ja, giver god mening. I artiklen snakkes dog også om tilsætningsstoffer, som jo nok også er en ting vi skal holde øje med, selvom de fleste i EU godkendte tilsætningsstoffer formentlig er ganske sikre.