Pelle Dragsted, politisk ordfører for Enhedslisten, vil tage et opgør med private sundhedsforsikringer i Danmark, som han mener skaber ulighed og undergraver det offentlige sundhedsvæsen. Han kalder systemet “udansk” og “usolidarisk”, fordi forsikringspatienter kan springe over ventelister til speciallæger, hvilket skubber dem med størst behov – ofte dem uden forsikringer – bagud.

Dragsted mener, at sundhedssystemet skal være frit og lige tilgængeligt for alle, og at private forsikringer fremmer en snigende privatisering af sundhedssektoren. Selvom Sundhedsstrukturkommissionen anbefaler at beholde forsikringerne, fordi de frigør ressourcer til det offentlige, er Dragsted uenig. Han hævder, at ressourcerne i stedet udhules, og ønsker at begrænse speciallægers mulighed for at behandle privatbetalende patienter.

Han argumenterer for, at sundhedsforsikringerne skaber et A- og B-hold i samfundet, og at flere behandlinger – som tandlæge og fysioterapi – bør dækkes af den offentlige sygesikring. Enhedslisten vil fremføre deres forslag under kommende sundhedsforhandlinger, med målet om at styrke den offentlige sygesikring og sikre lige adgang for alle danskere.

  • UnderbroenOP
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    11 hours ago

    Har vi nogensinde haft et decideret statsmonopol i Danmark? Hvornår? Omvendt kan man sige at det såkaldte private initiativ andre steder i verdenen øger uligheden i sådan en grad, at det destabiliserer samfund. Det er ikke en gang før i tiden det private ikke virker, det er i vores dystopiske nutid, det ikke virker.

    • President_PyrusMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      8 hours ago

      Mig bekendt er priserne på telefoni faldet drastisk siden statsmonopolet (forløberen for TDC) blev afskaffet.

      • UnderbroenOP
        link
        fedilink
        arrow-up
        4
        ·
        edit-2
        8 hours ago

        Utvivlsomt, men der også tale om en branche, der har ændret sig så radikalt, at det nærmest ikke giver mening at sammenligne.

        Fra lex.dk:

        Liberaliseringen af telesektoren har primært været drevet af teknologiske ændringer snarere end af ideologiske grunde. Det fremgår bl.a. af det forhold, at liberaliseringen i USA og Europa blev besluttet, inden principperne for styring af en liberaliseret sektor var udviklet.

        *edit. Og billigere er ikke nødvendigvis lig bedre, selv hvis det er det i tilfældet telefoni. Du kan godt have et billigt alternativt, som er dyrere påsigt eller har utilsigtede konsekvenser.