• KlorofylMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    5
    ·
    2 days ago

    Har faktisk lige snakket med en person hvis søster og svoger begge er skraldemand/kvinde ( jeg blev korrigeret af vedkommende, skulle kalde det renovationsmedarbejder ). Hun vidste ikke hvad de tjente, men hvad de fik udbetalt, hvilket da kan bruges som indikator for lønnen. Søsteren fik 23k udbetalt og svogeren 26k. DVS jeg tror de tjener mere end fængselsbetjente. Der er også noget med at arbejdsdagen for renovationsmedarbejdere kan være ret kort, da de har fri når ruten er færdig, hvilket kan gøre det attraktivt for børnefamilier. Den ene starter super tidligt men er også færdig super tidligt, så ungerne ikke skal være i institution til klokken 16. Det er sikkert også sundere for kroppen at rende rundt efter skrald end at sidde på kontor hele dagen ( for lige at sammenligne over en bredere kam ). Personen jeg snakkede med sagde at de går omkring 25-30k skridt om dagen mens de er på job. Ved ikke om man kan gå for meget! Er med på at skraldemandsjobs tidligere var ret nedslidende. Men der løftede de også alle spandene på ruten. Alt det klarer bilen nu.

    En anden historie fra det virkelige liv:

    En af mine unger har en veninde hvis mor arbejder med skraldemændenes ruter, vagter osv i Holbæk kommune. Hun siger at de ansatte der arbejder rigtig meget om sommeren hvor skraldet skal tømmes oftere, kan hapse op omkring 90k om måneden.

    Man er da nødt til at kunne konkurrere med uattraktivt ufaglært arbejde som minimum hvis man vil have nogen til at vælge at blive fængselsbetjent.

    Jeg synes faktisk ikke det er uattraktivt. Skraldemandsjobs er som bilens oliefilter, hvor mere højprestige jobs er mere som bilens dyre og flotte alufælge. Uden oliefilteret virker bilen slet ikke. Men det er ikke en del man blærer sig med. Ingen kommer og fortæller at de lige har fået et nyt sejt oliefilter i tysk kvalitet :) I perioder hvor mit job har været stressende har det virket ret tillokkende at finde et job hvor man bare møder ind og udføre et stykke arbejde og går hjem, og måske endda til færre timer, som fx skraldemand. Det er som om en del af samfundets vitale jobs også er jobs med lav status og prestige: rengøringspersonale, skraldemænd, sosuer, pædagoger osv. Der er dog undtagelser som læge og sikkert mange andre. Men synes der er en kedelig tendens.

    Beklager det super lange indlæg. Ved ikke helt hvad der sketre.

    • SorteKaninOPMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      2 days ago

      Du skal da ikke beklage, det er interessant :)

      DVS jeg tror de tjener mere end fængselsbetjente.

      Okay, det er godt nok deprimerende. Hvorfor i alverden skulle man så være fængselsbetjent? Og som du nævner med arbejdstider, så tænker jeg at fængselsbetjente også har mærkelige vagter nogle gange? Måske også ligefrem nattevagter.

      Jeg synes faktisk ikke det er uattraktivt.

      Forstå mig ret - det er ikke fordi jeg ser ned på renovationsmedarbejdere, men det er de færreste der ser op til det job som noget man gerne vil have eller opnå (nu er det jo også ufaglært så der er ikke så meget at opnå i den forstand). Det er jo også i sidste ende et beskidt og dårligt lugtende arbejde, det er bare det jeg mener i forhold til uattraktiv.

      Det er som om en del af samfundets vitale jobs også er jobs med lav status og prestige: rengøringspersonale, skraldemænd, sosuer, pædagoger osv.

      Ja, det er en sørgelig tendens jeg også har lagt mærke til. Jeg har en kone der hører i den generelle kategori og hun tjener meget mindre end jeg gør som softwareudvikler. Jeg forstår godt at der ikke er nok softwareudviklere og på grund af det er det bare ren udbud og efterspørgsel der gør at lønnen er høj, men jeg synes ikke det er fair. Min kones arbejde er på mange måder langt mere nyttigt og givende for samfundet end mit arbejde er, synes jeg selv i hvert fald.

      Men systemet som det er nu er ikke lavet til at sætte en fair prissætning på arbejde, det er lavet til at sætte den pris som folk er villige til at give/tage. Mange private techvirksomheder er villige til at betale mange penge for udviklere. Det offentlige i Danmark er ikke villige (og har nok ikke ressourcerne) til at give en høj løn til “samfundets vitale jobs”, desværre.

      Jeg ved ikke om man kan eller bør gøre noget ved det dog. Det er et meget svært problem synes jeg.