• @NielsToft
        link
        51 month ago

        Det var vist en lommepost, sorry.

        • @SorteKaninMA
          link
          11 month ago

          Kender det alt for godt når katten går på mit keyboard :P

  • @SorteKaninMA
    link
    1
    edit-2
    1 month ago

    Hvad skete der i år 536 i den graf de har over temperaturer siden den faldt så meget?

    • @NielsToft
      link
      61 month ago

      Ragnarok. Eller rettere fimbulvinteren.

      Der er en teori om at historien om ragnarok, som starter med tre vintre uden sommer imellem, fimbulvinteren - den store vinter, er et kulturelt minde som er blevet omskrevet til profeti I slutningen af Jernalderen/begyndelsen af vikingetiden.

    • @KlorofylOPM
      link
      21 month ago

      Vulkanudbrud:

      Chatgpt uddyber:

      Året 536 var bemærkelsesværdigt for en betydelig nedgang i den globale temperatur, som er blevet beskrevet som den mest alvorlige og langvarige periode med klimaafkøling på den nordlige halvkugle i de sidste 2000 år¹. Denne periode med klimaafkøling, ofte refereret til som “den vulkanske vinter af 536”, blev forårsaget af mindst tre samtidige vulkanudbrud af usikker oprindelse¹.

      Disse udbrud sendte massive mængder svovlaerosoler ind i atmosfæren, hvilket reducerede den solstråling, der nåede jordens overflade, og afkølede atmosfæren i flere år. I marts 536 oplevede Konstantinopel mørklagte himle og lavere temperaturer. Sommerens temperaturer i 536 faldt med op til 2,5 °C under det normale i Europa¹. Den fortsatte indvirkning af den vulkanske vinter blev forstærket i 539-540, da endnu et vulkanudbrud forårsagede, at sommertemperaturerne faldt yderligere op til 2,7 °C under det normale i Europa¹.

      Denne periode med køligere klima førte til mislykkede afgrøder og var ledsaget af Justinians pest, sult og millioner af dødsfald, og indledte den Sene Antikke Lille Istid, som varede fra 536 til 560¹. Den middelalderlige lærde Michael McCormick har beskrevet året 536 som "begyndelsen på en af de værste perioder at være i live, hvis ikke det værste år"¹.

      Kilde: Samtale med Bing, 19.5.2024 (1) Volcanic winter of 536 - Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Volcanic_winter_of_536. (2) Why Much of the World Went Dark for 18 Months in 536 A.D… https://www.history.com/news/536-volcanic-eruption-fog-eclipse-worst-year. (3) 536 AD and all that - RealClimate. https://www.realclimate.org/index.php/archives/2008/03/536-ad-and-all-that/.