Jeg står og skal købe mig et dk-domæne, og ved ikke rigtig hvor jeg skal gå hen for at købe det.

Jeg plejede at købe dem hos gratisdns.dk, men de er blevet slugt af one.com. Nogen der har erfaring med dem som registrar, eller har nogle bedre bud til en dansk registrar?

Det må gerne være så lidt corporate som muligt, hvis det stadig findes.

  • @SorteKaninMA
    link
    7
    edit-2
    29 days ago

    Du skal gå direkte til kilden, altså punktum.dk. Det er den eneste side som reelt kan oprette .dk domæner. Alle andre der siger de kan gør det bare igennem punktum.dk for dig.

    EDIT: Se nedenstående kommentarer.

    Vær opmærksom på at du skal søge om navnebeskyttelse hvis ikke du vil have dit navn stående i whois informationen om domænet.

    • @President_Pyrus
      link
      529 days ago

      Men dk hostmaster (punktum.dk) forhandler da ikke domæner. Man er da nødt til at købe den fra en forhandler som så registrerer det hos dem.

      • @SorteKaninMA
        link
        3
        edit-2
        29 days ago

        Hm interessant 🤔. Jeg mener i hvert fald ikke at jeg har nogen forhandler for mine domæner. Jeg betaler så vidt jeg forstår direkte til punktum.dk. Men det kan være de har ændret hvordan det virker?

        EDIT: Jeg kan se i mine mails at jeg faktisk startede med at registrere Feddit.dk hos en forhandler men sidenhen har jeg flyttet den over til Punktum.dk og har altså som sådan ingen forhandler mere, så vidt jeg kan se. Jeg ved ikke om man stadig kan gøre det.

        • @dolle
          link
          429 days ago

          Så vidt jeg ved har punktum.dk (heller ikke før de skiftede navn) solgt domænerne, det har altid været udliciteret til forhandlerne. Men eftersom du skal være i stand til at skifte mellem udbydere er den efterfølgende fakturering direkte til punktum.dk.

          • @SorteKaninMA
            link
            129 days ago

            skifte mellem udbydere

            Men… hvad er det så overhoved disse udbydere laver, hvis de bare sender regningen til punktum.dk og det hele alligevel er administreret der? Det lyder som en meget unødvendig middle-man.

            • @dolle
              link
              3
              edit-2
              29 days ago

              De administrerer typisk din DNS-server og/eller tilbyder hosting. Men du er frit stillet til at være din egen DNS-udbyder. Jeg ved ikke hvorfor man har lavet den her eksplicitte opdeling i sin tid, men jeg tror at det er fordi at man ikke ønskede at DK Hostmaster skulle være serviceudbyder når nu de har de monopol på .dk domæner, men hvis man skulle kunne springe forhandlerne over, så skulle DK Hostmaster også yde DNS-service hvilket nok ville blive betragtet som unfair konkurrence måske?

              Edit: Ah ja, it’s the law: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2014/164#Kap4

              § 10. Administrator må ikke udøve anden aktivitet end administration af internetdomæner, der særligt tildeles Danmark.

              Stk. 2. Administrators virksomhed må ikke udøves med gevinst for øje.

              Stk. 3. Administrator skal i administrationen udvise omkostningsbevidsthed i sine dispositioner.

              Men de er faktisk ikke forpligtet til at uddelegere registreringen til registratorer, de kan bare gøre det:

              § 13. Administrator kan helt eller delvis overlade registreringsprocessen, herunder formidling af ansøgninger og ændringer på vegne af ansøgere og registranter, til registratorer.

              Stk. 2. Administrator offentliggør en liste over registratorer.

              Stk. 3. Administrator kan for internetdomæner omfattet af sin administration fastsætte forretningsbetingelser og vilkår for registratorer.

              • @SorteKaninMA
                link
                229 days ago

                Men de er faktisk ikke forpligtet til at uddelegere registreringen til registratorer, de kan bare gøre det:

                Det er måske derfor man også bare kan flytte domænet til at være på punktum.dk direkte som jeg har gjort 🤷

    • @dolle
      link
      329 days ago

      Det er pænt irriterende det med navnebeskyttelsen, for der er alligevel nogle ting der bliver lidt mere bøvlede når f.eks. banker og andre långivere ikke kan trække dit navn. Jeg var ikke klar over det og har nu flere domæner med mit navn i WHOIS, og føler lidt at det er for sent at lave om på det, fordi det jo er gemt i alle mulige historiske databaser over hele internettet.

      Åndssvag regel der burde afskaffes efter min mening, for det er reelt kun private enkeltpersoner der får deres personfølsomme data udstillet, så jeg kan virkelig ikke se formålet med, at det ikke som udgangspunkt er skjult.

      • @SorteKaninMA
        link
        329 days ago

        Synes også det er latterligt. Men jeg har faktisk ikke oplevet nogen store problemer med navnebeskyttelsen indtil videre.

      • @letrasetOP
        link
        dansk
        228 days ago

        Ja, må indrømme at det nok gør at jeg ikke køber et .dk-domæne, og finder noget andet istedet.

  • @letrasetOP
    link
    dansk
    328 days ago

    Tak for alle svarene, til alle, jeg ved ikke helt om jeg ender med at købe et .dk-domæne, eller finder noget andet. Er ikke helt vild med det der navnebeskyttelse for at undgå at stå i whois-opslag, og den hurtigste vej udenom lader til bare at lade være med at købe et dk-domæne.

    Hvis jeg skulle købe et ville jeg nok bare gøre det gennem one.com, eller simply. De virker begge som udmærkede løsninger.

  • Andreas
    link
    228 days ago

    Tilbyder one.com gratis DNS? Jeg har lyst til at købe mig et .se-domæne og vil undgå det største registret loopia.se, der kræver en afgift på 99 svenske dollars per år for at bruge deres nameservers og håndtere DNS. simply.com der nævnes i tråden er billigere end det og virker tilbyde DNS?

    • @SorteKaninMA
      link
      228 days ago

      Cloudflare har gratis dns selv hvis du har domænet et andet sted.