Jeg stenede youtube igår aftes, mens aftenrutinen blev klaret, og faldt over en ny video af Johnny Harris, om hvordan den globale geopolitiske situation er ved at køre sig i stilling til en ny kold krig, hvor kina vil prøve at vippe amerika af posten som verdens magtcentrum.

Jeg ved godt at man skal tage hans videoer med et gran salt, og nogle gange en spsk. Men derfor tænker jeg gerne at jeg lige vil høre jeres vurdering af den, og om i tænker det er realistisk? Og eventuelt snakke lidt tanker om det.

  • @SorteKaninMA
    link
    1011 months ago

    Jeg tror at sammenligne det med den kolde krig er lidt overdrevet. Det kan ikke rigtig sammenlignes og situationen i den moderne verden er bare helt anderledes.

    Men det sagt så er Kina gået fra et fattigt land til et meget rigt land, ikke mindst fordi vi i vesten har været dumme nok til at flytte alt for meget af vores produktion dertil. Og nu forsøger man så at distancerer sig fra Kina. Så på den måde er der vel nogle verdensomspændende politiske spændinger, men jeg vil ikke ligefrem kalde det en “kold krig”. Den er heller ikke særlig “kold” i Ukraine… og det har også en stor indflydelse på den politiske situation.

    Generelt tror jeg bare det er rigtig svært at koge situationen ned til ord som “kold krig” eller ligefrem en 15 minutters video. Vi elsker at pakke store ting ned i små kasser og give dem et mærkat så vi tror vi forstår dem. Men så tror jeg vi glemmer at ting er komplicerede.

    • @DenSortePingvinOP
      link
      311 months ago

      Kina har bare samtidig brugt de sidste 10-15 år på at vinde indflydelse rundt omkring i verdenens afkroge, både de små udkants steder, men også større lande.

      Samtidig så er der virkelig mange lande som er utilfredse over den nuværende situation, og vil gerne have større mulighed for at “passe deres egen have” uden at der bliver kigget skævt, eller ligefrem er indblanding udefra.

      Nej jeg vil heller ikke sige at det kan kaldes en kold krig, for frygten for væbnet konflikt, og regn med atombomber er stadigvæk langt væk, men der er virkelig mange vrede mennesker i verdenen, og uro der ulmer lige under overfladen

      • @SorteKaninMA
        link
        511 months ago

        Samtidig så er der virkelig mange lande som er utilfredse over den nuværende situation, og vil gerne have større mulighed for at “passe deres egen have” uden at der bliver kigget skævt, eller ligefrem er indblanding udefra.

        Dog synes jeg også at USA/NATO er gået lidt væk fra den idé om at prøve at få andre lande til at rette ind. Fx forlad man Afghanistan og jeg tror ikke der er politisk vilje til at starte endnu et sådan projekt. Så måske kan man enes om at være uenige.

        • @DenSortePingvinOP
          link
          111 months ago

          Det er de bestemt også, men samtidig er USA sammen med Japan, Taiwan og Sydkorea ved at boxe kina inde fra vandvejen.

          Derudover så skal sådan en holdning bruge mange eksempler på “forbedring” og meget tid, for at vendes

  • @DaKoTa
    link
    311 months ago

    Jeg frygter at vi står på vippen til en større global konflikt, men håber og beder til at der findes fornuftige mennesker, som vil gøre alt i deres magt for at undgå det

    • @DenSortePingvinOP
      link
      611 months ago

      Pessimisten i mig siger, at ukraine er starten på en lavine. Optimisten siger at håndteringen af ukraine afskrækker nogle af de andre spillere