• @KlorofylOPM
    link
    64 months ago

    Citater fra artiklen:

    “En gennemsnitlig dansk teenager er online godt 6 timer om dagen.”

    “I 2019 var det ti procent af alle amerikanske teenagere, der ikke havde mødtes med en ven ansigt til ansigt i en måned. I en måned.”

    “Jonathan Haidt, der er professor i socialpsykologi på New York University, skrev i en artikel fra februar 2023, “at sociale medier er en afgørende årsag til mistrivsel blandt piger”. Ligeledes i USA har Facebooks (nu Metas) tidligere produktchef Frances Haugen lækket interne dokumenter, der viser, at særligt Instagram kan have en negativ effekt på teenagepigers kropsopfattelse.”

    ““Smartphones og sociale medier ødelægger børns mentale helbred.” Sådan lød en af konklusionerne fra et amerikansk forskningsprojekt. Tendensen er den samme, uanset hvor du kigger hen i verden. Se på Frankrig, USA, Danmark, Storbritannien, og du ser det samme. En del peger på, at flere unges mentale helbred kollapser – og begyndelsen på kollapset kan spores tilbage til det tidspunkt, da det blev normalt, ja nærmest obligatorisk, at have en mobiltelefon.”

    Synes artiklen er lidt for doom agtig. Det er selvfølgelig også præmissen for artiklen, at indholdet på mobiler og tablets har negativ påvirkning på unge mennesker. Jeg tror debatten ville nå et højere niveau hvis man tillod flere nuancer og mindre sort-hvid tænkning. bevares, jeg er selv kraftigt modstander af at mine unger skulle have adgang til en ubegrænset smartphone. Hvor svært kan det være bare at give ungerne en dump phone, eller at kraftigt begrænse en smartphone, så den kun kan ring og smse? Heldigvis er ungernes skole mobil- og smartwatch fri. Ind til videre har ingen af mine børn haft en smartphone eller en tablet ( ud over en kraftigt begrænset ipad udleveret af skolen ). Det er værd at bemærke, at min store datter da hun startede i skole, selv og helt upåvirket af mig, kom og sagde at hun synes at mobiltelefonerne havde negativ indvirkning på de større børn. Hun havde bemærket at de jo bare sad eller stod med deres telefoner, uden at snakke sammen. Hun blev glad da forbuddet mod telefoner blev indført.

    Håber forældrene i mine børns klasser er nogenlunde enige om at ungerne ikke har brug for en mobiltelefon for at have et godt liv. Måske tværtimod.

    • @farsinuce
      link
      5
      edit-2
      4 months ago

      Indsigtsrig datter, du har. Det er sgu en sund indstilling og godt gået.

    • @diewerfer@lemmy.world
      link
      fedilink
      1
      edit-2
      3 months ago

      Jeg vil på det kraftigste anbefale Andreas Lieberoths bog Den Store Skærmkamp (ISBN: 9788771589405). Der er nemlig plads til nuancer og han peger bla. på at de studier, der påviser at smartphones skulle “ødelægge børns mentale helbred” er ret tvivlsomme. Sandheden findes snarere i nuancerne.

      • @KlorofylOPM
        link
        13 months ago

        Tak for anbefalingen.

        Og Ja, tror også ligger det i detaljerne. Som jeg skriver har min datter også en ipad der er låst til skoleaps. Jeg tænker at en del af dem kan bidrage med noget positivt. Nogle kan ikke bidrage med noget positivt. Ingen af dem bidrager med noget negativt.

  • @bstix
    link
    English
    24 months ago

    At vente til 10 år er lidt optimistisk. Det er som regel i 3.klasse at de stopper i SFO og selv skal gå hjem. Der er de 8-9 år, og forældrene vil gerne have mulighed for kontakt af både sikkerhedsmæssige og praktiske årsager.

    Jeg tror ikke at dumb phones er løsningen, for det er lige så stigmatiserende som ikke at have en smartphone, og mon ikke også de så alligevel har en tablet eller pc derhjemme. Som 8-9 årige er de jo kloge nok til at bryde ud af Ramasjang appen og selv installere TikTok eller hvad det nu måtte være.

    Artiklen her fortæller den sædvanlige bekymring på baggrund af hvordan forfatteren har iagttaget andre børn bruge telefonen forkert, og forslag om at begrænse det ved forbud eller opfordringer til en afholdelsespolitik med referencer til alverdens studier af den slags. Det er bare direkte utopisk, så længe man ikke kan redegøre for problemet mere nuanceret end bare at pege på andres inaktive børn. Det er lidt som at forbyde rygning mens man selv står med en smøg i kæften. “Unge mennesker i dag” har altid været et problem for voksne som blot iagttager uden at forstå.

    Det giver fint mening at forbyde telefoner i skoletiden medmindre de indgår i undervisningen, men derhjemme kan der opstå situationer hvor online adgang er en god løsning når som helst og hvor som helst, så det er mærkeligt at begrænse det på tid eller helt.

    Jeg vil hellere opfordre til at overveje hvad der er godt at bruge en telefon til, og hvad der bare er tidsspilde. Bruger du den selv til praktiske ting, til social omgang eller er det bare doomscrolling? Hvis man selv forstår sit eget misbrug, så kan man også bedre hjælpe sine børn med at forstå deres.

  • @Ohh@lemmy.ml
    link
    fedilink
    24 months ago

    Mit barns 4. Klasse. De er to drenge der ikke har en telefon. “Klassechatten” har været et problem siden 2. Klasse hvor det første forældremøde blev holdt. Det er især pigerne der føler sig mobbet eller udelukket. Chatten forstyrre. Forældrene fortæller at der en almindelig dag lander over 200 beskeder. Typisk bare emoji og bogstaver uden mening. Men hver gang et det mobilen der bimler. Og pigerne føler de skal responderer. Forældrene er enige om at chatten kun er åben fra 8 til 20. Men det er svært at håndhæve får jeg at vide.

    Nogle af pigerne er på insta og tiktok. Nogle sender snaps. Jeg ved ikke så meget om hvad de laver der.

    Drengene ser youtube og gamer. Og bliver blandt andet påvirket af sådan nogle andrew tate typer. Spillene er reelt gambling og ludomaniopskrifter.

    Tag det som anekdotisk datapunkt.

    • @KlorofylOPM
      link
      24 months ago

      Det lyder grumt.

      Jeg kan ikke undgå at komme til at tænke, at nogle voksne nok burde skride ind og støtte de her unge mennesker i at bruge deres gadgets anderledes.

      • @Ohh@lemmy.ml
        link
        fedilink
        24 months ago

        Nu har de fået en ny klasselærer i 4., som er god. Ellers havde havde vi skiftet skole. Men i fra 0 til 3. Var der fx mobiltid i skolen/sfo’en. Klasselæreren sagde at håndskrift ikke var vigtigt fordi der jo kom computere i 5. Klasse. Det var helt åndssvagt. Fra 0. klasse hvor 1.maj børn blev mødt med aktiviteter som “Fortnite dans” har jeg været en pain i ledelsens røv… min læring er, at ideen om at forældre sætter rammer er fuldstændigt gak. Vi fortæller vores børn at skolen har styr på faglighed, at de skal respekterer l lærerne etc. Med skolereformen bruger børn mere tid i skole og sfo end sammen med forældrene… Og så kommer de hjem til mig, der så skal i gang med at rette op på alt det digitale adhd skabende crap de har fået stoppet ned i halsen i skolen. Uden at undergrave skolens autoritet fuldstændigt. Og uden at sætte min søn uden for fællesskabet…

        Jeg fandt ud af i ca m 2. klasse, at i det store spisefrikvarter sætter lærerne DR ultra på storskærm mens ungerne spiser madpakke. Der er så meget galt i det også…

        Jep… Jeg har meget på hjerte.

        • @KlorofylOPM
          link
          23 months ago

          Jep… Jeg har meget på hjerte.

          Det er helt i orden. Det har man når det kommer til ens børn.