Det kan være I kender den allerede, men hvis ikke, er her en anbefaling af podcasten You Are Not So Smart og specifikt afsnittet om psykologien bag konspirationsteorier. Specielt synes jeg at

When we talk about conspiracy theories we tend to focus on what people believe instead of why, and, more importantly, why they believe those things and not other things.

Er yderst relevante spørgsmål, som er værd at have in mente, når man taler om konspirationsteorier. Hvis man ikke har lyst til at lytte kan man vælge at læse transskriberingen af samtalerne.

  • farsinuce
    link
    fedilink
    arrow-up
    5
    ·
    edit-2
    10 months ago

    Tak for deling. Jeg valgte at læse transcriptet.

    For dem, som ønsker en opsummering af podcast-episoden på dansk:

    Opsummering (DK)

    Podcasten tager et dyk ned i konspirationsteoriernes verden, med et skarpt øje på QAnon. Den stiller spørgsmål ved den sædvanlige måde, vi ser på konspirationsteorier, hvor fokus ofte er på, hvad folk tror, frem for hvorfor de tror det. Diskussionen peger på, at det er vigtigt at forstå, hvorfor nogle vælger at tro på bestemte teorier frem for andre forklaringer eller fakta.

    Den snakker om, hvordan vi mennesker har en naturlig hang til at se mønstre og finde mening i tingene, hvilket kan lede os til konspirationsteorier, når de fortæller en mere fængende historie end de komplekse og nogle gange utilfredsstillende svar fra officielle kilder. Dette behov bliver endnu stærkere, når vi søger efter kontrol og sikkerhed i en verden fuld af usikkerhed, hvilket gør konspirationsteorier tiltalende, da de tilbyder simple, om end urigtige, forklaringer på komplicerede begivenheder.

    Det diskuteres også, hvordan fællesskab og identitet spiller en stor rolle i spredningen af konspirationsteorier. QAnon, og teorier ligesom den, skaber et fællesskab, hvor folk føler de hører til, står sammen mod de “onde” og får et formål. Denne følelse af fællesskab gør det svært at modbevise teorierne, fordi folks tro bliver en del af deres identitet.

    Podcasten taler også om, hvordan digitale platforme har givet konspirationsteorier vinger ved at sprede dem hurtigt, med algoritmer der ofte skubber de mest ekstreme teorier frem. Det skaber ekkokamre, hvor folk sjældent møder modargumenter, hvilket kun styrker deres overbevisninger.

    Til sidst argumenterer den for, at vi skal have en dybere forståelse for konspirationsteorier, der går ud over at afvise dem. Vi skal kigge på de psykologiske, sociale og teknologiske årsager bag, og ved at forstå hvorfor folk tror på dem, kan vi bedre kommunikere og bekæmpe spredningen af falske historier med empati og effektiv kommunikation.

    Skrevet med ChatGPT

    • ooszyjM
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      10 months ago

      Fint sammendrag, tak for det, så ved jeg lid om det, uden at have hørt udsendelsen.

      Jeg er enig i, at det ikke er befordrende at latterliggøre konspirationsteoretikere, for ofte er deres bevæggrund for at tro på teorier forankret i et ønske om, at føle sig speciel, samt at med i den lille gruppe af mennesker, der har “gennemskuet det hele”. Og det er jo herligt hvis man kan pege på en bestemt gruppe mennesker, som man så kan tage til tovs for de kompleksiteter som vores verden består, som kun har kedelige forklaring, som f.eks. tilfældigheder, eller inkompetence.

      Hvis man latterliggør den gruppe mennesker i et forsøg på at udstille hvor tåbelige deres teorier er, så styrker man blot deres overbevisning. Hvis man som person tillader sig at påpege deres fejltolkninger eller logiske fejlslutninger, så bliver man skudt i skoene at man er betalt for at sige noget, eller at man sover, og hvis det er på sociale medier, så bliver man ret hurtigt blokeret. Det er meget svært at have en samtale med mange af de personer, der er 100% overbevist om en konspirationsteori. Og det fører netop til ekkokamre, som er meget nemme at finde eksempler på, hvis man blot bevæger sig ud på profilerne for medlemmer af den danske “Frihedsbevægelse”. Jeg er selv blokeret fra mange af dem, efter at have forsøgt at have en debat/samtale om nogle af de forskellige teorier de fremfører.

      Jeg er ikke sikker på at jeg har noget godt forslag til en løsning om hvordan samtaler om konspirationsteorier bør foregå, men jeg er ret overbevist om, at samtaler om emnet på sociale medier er meget lidt fordrende for debatten.

      • SorteKaninA
        link
        fedilink
        arrow-up
        4
        ·
        10 months ago

        Hvis man er dybt nede så er den eneste vej nok en samtale i virkeligheden med nogen som personen allerede stoler på, som et familiemedlem eller tæt ven.

        • ooszyjM
          link
          fedilink
          dansk
          arrow-up
          3
          ·
          10 months ago

          Ja, det tror jeg du har ret i. Det skal i hvert fald være nogen der har et godt forhold til vedkommende, og som vedkommende har tillid til. Desværre er det tit ens familie og nære venner man får skubbet væk, når man er helt nede i kaninhullet.

  • ooszyjM
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    10 months ago

    Ja, vigtige pointer, jeg vil glæde mig til enten at læse eller høre denne episode. Tak for deling!