• SorteKaninMA
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      9
      ·
      edit-2
      1 year ago

      Du lyder sarkastisk, men jeg synes faktisk det giver fin mening. Tænker også at museumsinspektøren for Nationalmuseet nok ved hvad han snakker om og ikke bare siger det for sjov.

      • Andreas
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        5
        ·
        1 year ago

        Att bedöma en människas kön från skelettstrukturen har 70% noggrannhet och tolkningen av odokumenterade historiska handlingar har långt färgats av nutidens moral och politik. Hur vet man att en begravning med köksredskaper betyder att personen betraktades som kvinnlig? Det är dessutom inte ökand att styrelsen av många museer vill främja en viss bild av landets historia av politiska skäl, såsom direktören av Norges nationella museum som tog bort målningar av Leif Erikssons upptäck av Amerika från utställningen eftersom det är “kolonialistisk” och museet vill modernisera sig genom att visa färre verk av “vita manliga konstnärer”.

        • bstix
          link
          fedilink
          dansk
          arrow-up
          4
          arrow-down
          1
          ·
          1 year ago

          At man finder køkkenredskaber i en mandlig grav indikerer at køkkenredskaber (og arbejdet i køkkenet) ikke blev set som kvindeligt. Pointen er at stereotypen er opstået senere og ikke fandtes i vikingetiden.

          • gloriousspearfish
            link
            fedilink
            dansk
            arrow-up
            6
            arrow-down
            1
            ·
            1 year ago

            Det er jo i virkeligheden det der er super interessant. Er de køns-stereotyper vi har i vores samfund i dag genetisk bestemt eller socialt konstrueret?

            Virkeligheden er jo nok en kombination, men det er stadig spændende at udforske hvilken kombination.

            F.eks. er det ganske interessant at i resten af dyreriget er det primært hannen der pynter sig med farverige fjer, finner, osv, for at tiltrække hunnerne. Mens hunnerne ofte er meget neutrale af udseende. Hos mennesket i vores kultur er det omvendt. Hvordan pokker er det lige opstået? Genetik eller kultur?

          • Andreas
            link
            fedilink
            dansk
            arrow-up
            4
            ·
            1 year ago

            Din är en rimlig slutsats att dra, men rubriken Vikingerne havde et helt andet syn på køn, end vi har i dag kan tolkas som att vikingarnas syn på kön var raka motsatsen till de könsroller vi har idag. Dessutom finns de här delarna av artikeln

            Måden vi anskuer køn på i dag - som noget meget todelt, hvor man enten er det ene eller andet - stammer nok i højere grad fra de værdier, der eksisterede i 1800-tallet. … At skellet mellem kønnene og deres muligheder ikke er så entydig, kan man blandt andet se på nogle af de få skandinaviske vikingegrave, man har fundet.

            som påstår att under vikingatiden skilde man inte mellan biologiska män och kvinnor utan fler än två sociala kön vilket låter väldigt påkostat jämfört med “vikingarna begravde folk med redskaper som kan anses könsrollsbrytande i det moderna samhället”.

        • SorteKaninMA
          link
          fedilink
          dansk
          arrow-up
          7
          arrow-down
          1
          ·
          1 year ago

          Jeg har ikke fulgt tæt med i alt Nationalmuseet har sagt de seneste år, men jeg kan ikke se hvordan denne artikel skulle være del af nogen “kulturkrig”. Den sammenligner bare stereotyperne i vores moderne samfund med den måde tingene blev opfattet på i vikingetiden.

          Bryder mig i det hele taget heller ikke om at tænke på tingene som en “kulturkrig”. Vi bør ikke være i krig med hinanden, selv ikke i en kulturel facon. Vi bør prøve at forstå hinanden.

            • SorteKaninMA
              link
              fedilink
              dansk
              arrow-up
              1
              ·
              1 year ago

              Jeg synes det giver mening at diskutere hvordan kønsstereotyperne har været i fortiden i forhold til nu om dage, når nu det er noget der snakkes så meget om i dag.

              Jeg mener også generelt at man skal lytte til eksperter, og jeg tror museumsinspektøren nok godt ved hvad han snakker om. Det lyder som om du antager at han har en eller anden skjult agenda for det han siger.

                • SorteKaninMA
                  link
                  fedilink
                  dansk
                  arrow-up
                  1
                  ·
                  1 year ago

                  Men antager du ikke her at en ekspert som sandsynligvis ved mere om emnet end mange andre tager fejl? Det kræver noget belæg synes jeg.

          • gloriousspearfish
            link
            fedilink
            dansk
            arrow-up
            4
            ·
            1 year ago

            Præcis. Og prøve at forstå hvor de køns-stereotyper vi har i dag kommer fra.

            Det er virkelig interessant når forskere får bedre forståelse for deres køns-bias og begynder at genoverveje historien uden denne bias.

            Jeg er vild med alle de eksempler der kommer i sappho and her friend subredditen. Det er så tydeligt, hvordan historikere har haft en kæmpe bias, i forhold til slet ikke at kunne se homoseksualitet i historien, selvom det er totalt åbenlyst.

              • gloriousspearfish
                link
                fedilink
                dansk
                arrow-up
                2
                arrow-down
                1
                ·
                1 year ago

                Både og vil jeg sige. Hvis du lidt systematisk går opslagene igennem er der helt rigtigt en del forhold der er meget søgte, at det skulle have været et homoseksuelt forhold.

                Men samtidig er mængden af opslag, hvor det er så tydligt at det har været et homoseksuelt forhold som er totalt overset, en meget klar demonstration af en stærk bias der i hvert fald har været blandt historikere.

                Det synes jeg er spændende når den slags bliver genbesøgt.