- cross-posted to:
- nyheder
- cross-posted to:
- nyheder
Jeg fatter ikke at der er så stor politisk støtte til Egholm linjen. Der er så mange problemer med den.
Linjen bevæger sig tværs over en af Aalborg drikkevandsboringer, forstyrrer fredede arter som f.eks. Oddere og Flagermus (førstnævnte udsættes for dyreplageri, sidst nævnte for trafikdrab), skaber skadelig støjforurening for tusindvis af borgere, fremmer privatbililisme (som øger CO2 udledning), gør naturoplevelser på Egholm ringere osv. osv.
Og alt det for sølle 3.5 procent, sandsynligvis mindre hvis der bliver lavet endnu en beregning i år. Fortæl mig hvorfor vi skal bruge næsten 8 milliarder kroner på det. Hvilke argumenter er der for den her motorvej? Hvilket problem løser den her forbindelse som et ekstra rør i tunnellen ikke løser?
Personligt synes jeg ikke der skal bygges flere motorveje i Danmark overhovedet, men der findes da trods alt steder hvor det giver mere mening end her.
Sikkert fordi nogle politikere har nogle tæt venner eller mangler lidt støtte på hjemegnen, så ville de hellere bruge penge på dårlige beslutninger end logiske ting
Fortæl mig hvorfor vi skal bruge næsten 8 milliarder kroner på det.
Måske fordi man notorisk finder 100 milliarder mere i statsbudgetet end forventet, og fordi pengene absolut skal forbruges frem for at give dem tilbage til skatteyderne eller gå til forbedret velfærd for skatteyderne.
Det er dog meget spekulativt.
Det er så paradoksalt når kommuner samtidig skal spare og sygehusene skranter. “Det er der sgu ikke penge til, løb hurtigere”. 8 milliarder til en motorvej? Ingen sag, værsgo.
Fra artiklen:
Siden aftalen blev indgået i juni 2021 har Folketinget fået nye samfundsøkonomiske beregninger på 11 projekter. Enten fordi de eksisterende beregninger var forældede, eller fordi der slet ikke var lavet grundige beregninger, da projekterne blev vedtaget. De 11 projekter koster sammenlagt 21,1-22,9 mia. kroner at opføre, og heraf har projekter for 9,1-10,9 mia. kroner en samfundsøkonomisk forrentning under de 3,5 %, der opfattes som en god investering. Det største projekt i hele infrastrukturaftalen, en ny fast forbindelse på tværs af Limfjorden til 7,8 mia. kroner, er akkurat på vippen med en intern rente på 3,5 %. Og projektet vil ifølge Vejdirektoratet formentlig falde under grænsen, hvis der blev lavet en ny i 2024 på grund af, at den forventede anlægsudgift er steget.
Grafik: https://ing.dk/sites/mi/files/styles/original/public/2024-01/samfundsokonomi_tabel.png?itok=BeO1MudW
(…) Samfundsøkonomien er raslet ned for den såkaldte Egholmlinje, siden projektet blev vedtaget i 2021. Dengang traf Folketinget beslutningen om en nye kombineret tunnel- og broforbindelse på grundlag af en analyse fra 2014, der viste en intern rente på 7,8 %. Siden er den forventede anlægspris steget markant, og trafikprognoserne viser ikke længere et lige så stort behov. Som følge heraf er den interne rente nu nede i 3,5 %. Det har dog ikke fået politikerne til at overveje billligere alternativer. Stigende priser gør, at projektet formentlig vil have en endnu lavere intern rente, hvis der blev gennemført nye beregninger i 2024. Siden den seneste beregning fra 2023 er de forventede totalomkostninger steget fra 7,8 mia. kroner til 8,9 mia. kroner.