• @UnderbroenOP
    link
    37 months ago

    M/S er et ekstremt eksempel, men hele forslaget er et makværk, som kommer til at ødelægge store og små museer på sigt. Jeg får lyst til at lave en Maude og gå at lægge mig!

  • @UnderbroenOP
    link
    3
    edit-2
    7 months ago

    Referat af teksten: M/S Museet for Søfart i Helsingør, et prestigeprojekt til 300 millioner kroner, står over for at miste 81 procent af sin statsstøtte, svarende til omkring 6 millioner kroner, ifølge anbefalinger fra en arbejdsgruppe under Kulturministeriet. Museet, der har modtaget donationer fra 11 danske fonde, den danske stat og Helsingør Kommune, er forundret og bekymret over beslutningen, da det årligt tiltrækker 100.000 besøgende. Den foreslåede museumsreform, der har været under drøftelse i 10 år, har til hensigt at skabe en mere retfærdig fordeling af de eksisterende 460 millioner kroner, som de 97 statsanerkendte museer modtager.

    Arbejdsgruppen har foreslået trappemodeller, hvor museer placeres på trin baseret på gæstetal, indtjening og forskning. Dog møder forslaget kritik fra flere museer, der mener, at modellerne er forsimplede og ikke tager tilstrækkeligt hensyn til museernes opgaver og nationale forpligtelser. Direktører fra forskellige museer påpeger, at forskellen mellem trinene er for stor, og at modellerne begunstiger museer i store byer og sommerhusområder, hvor der er bedre muligheder for høj besøgstilstrømning og indtjening.

    Desuden kritiseres modellerne for at belønne indtjening og forskning, hvilket går imod målet om at inkludere børn, unge og udsatte grupper gratis eller til nedsatte priser. Museerne bemærker også, at aktiviteter uden for selve museet ikke belønnes, og at arkæologisk arbejde, ansvar for kunst, natur, kultur og historie ikke vægtes tilstrækkeligt. Modstanderne af reformen mener, at den endelige model er konkurrencepræget og ikke tager højde for museernes forskellige omkostninger og forpligtelser. Formanden for arbejdsgruppen, Claus Juhl, svarer på kritikken ved at påpege, at statstilskuddet kun udgør ca. 20 procent af museernes samlede økonomi, og at modellerne derfor ikke vil skabe betydelig økonomisk usikkerhed for museerne.