Som nogen måske har bemærket, så er DR startet på at forsinke (Genstart) eller slet og ret fjerne podcasts (Djævelen i Detaljen) fra deres RSS feeds og dermed lukker muligheden for at benytte tredjeparts apps.

Jeg blev meget sur og skrev til DR. Her er deres, efter min mening, ulogiske svar.

22 . Nov 2023 13:21 Hej xx Det gør vi, fordi det er de store formater, der virkelig gør en forskel, når det handler om at booste lytningen til alt det andet public service-indhold, der ligger i DR LYD. Vi er helt klar over, at ’Genstart’ har en særlig status blandt mange lyttere. Men vi gør det, fordi det er nødvendigt, for at vi også på længere sigt fortsat kan tilbyde et samlet, frit og tilgængeligt lydtilbud til alle danskere, som er uafhængigt af techgiganterne. Vi mener, at det vi gør nu er rettidig omhu, fordi vi ikke ved, hvordan techgiganterne vil udvikle sig. Se bare på X. Derfor duer det ikke, at vi som i dag er afhængig af at udkomme på de kommercielle podcastplatforme.

Hvad tænker I andre om denne beslutning? Jeg mener at det er helt hul i hovedet. Det har indtil videre ikke været et problem og som betaler af licens føler jeg mig pisset på. Jeg gider ikke til at benytte flere apps for at få mine podcasts, som reelt er betalt af os “danskere”. Argumentationen i DRs svar hænger slet ikke sammen. Hvad i alverden har techgiganterne at gøre med at jeg kan bruge lige præcis den podcast app jeg lyster? De kan da sagtens tilbyde indhold gennem RSS uden at techgiganterne er involveret? Og at jeg igennem DR lyd skal introduceres til flere podcasts bare fordi… Hvad? Har de ikke allerede en radio til det? Jeg har aldrig brugt deres skod app og stadigvæk lytter jeg til seks forskellige podcasts fra DR.

  • letraset
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    2
    ·
    11 months ago

    Så fandt jeg en DR Public Service Kontrakt for 2022-2025 på Kulturministeriets hjemmeside. I den står der i afsnit 4 følgende:

    INTERNETBASEREDE TJENESTER

    DR skal tilbyde public service-indhold på teknologineutralt grundlag og understøtte danskernes brug af internettet og digitale tjenester. DR skal således stille public service-indhold til rådighed digitalt og via internettet med henblik på modtagelse ved hjælp af forskelligt forbrugerrelevant modtageudstyr. Som en del heraf driver DR de tre digitale hovedindgange dr.dk, DRTV og DR LYD, ligesom DR stiller en række apps til rådighed.

    DR’s tre hovedindgange udgør indgangene til DR’s digitale indhold, der via en browser eller apps på f.eks. computer, tablet eller mobil giver adgang til DR’s digitale tekst-, lyd- og tv-indhold. Dr.dk rummer en forside, som bl.a. indeholder et kurateret udvalg af DR’s nyheder samt tv- og lyd-indhold, og som ved kontraktens indgåelse er inddelt i hovedområderne:

    • NYHEDER: Et nyheds- og aktualitetstilbud med såvel audiovisuelt som tekstbaseret indhold, der indeholder en række redaktionelt udvalgte undersider med bl.a. regionale, nationale og internationale nyheder, politik, sport, kultur mv. samt en række temasider om aktuelle emner og nyhedshistorier
    • DRTV: Den browserbaserede indgang til DR’s digitale tv-tjeneste
    • DR LYD: Den browserbaserede indgang til DR’s digitale lydtjeneste

    DR skal på dr.dk tilbyde indhold med fokus på høj kvalitet, som bidrager til DR’s public service-formål, og som er redaktionelt begrundet, på lige fod med indhold på øvrige platforme.

    Ved kontraktens indgåelse stiller DR en række apps til rådighed: DR Nyheder, DRTV, DR LYD, DR Minisjangs legeapp, DR Ramasjangs spilapps og DR Ultra NYT+. DR stiller endvidere ad hoc apps til rådighed, der knytter til konkrete programmer og indhold

    En lignende ordlyd optræder i den tidligere public service kontrakt, fra 2019-2023, afsnit 4.4

    Jeg noterer mig at der står at DR skal “[…] tilbyde public service-indhold på teknologineutralt grundlag og understøtte danskernes brug af internettet og digitale tjenester […] med henblik på modtagelse ved hjælp af forskelligt brugerrelevant modtageudstyr.”

    Det mener jeg ikke de lever op til, ved at fjerne nogle podcasts’s RSS feed, og lægge dem eksklusivt ind i DR LYD. Det er ikke teknologineutralt, at ens forbrug af skattefinansieret indhold via mobil, kræver en app, der kun kan installeres ved at oprette en konto ved en udenlandsk tredjepartsvirksomhed. Alternativt kan man tilgå DR LYD fra sin browser, men der kan man svjks, ikke downloade indholdet og forbruge det off-line, hvilket er en de ting der adskiller podcasts fra flow-radio.

    I DRs 2022 redegørelse kan man læse, at DRs podcasts er det indhold DR tilbyder, der bliver betragtet af brugerne som værende den højeste kvalitet (tabel 13).