Egentlig en gammel artikel fra Zetland om vin, men kom til at snakke om den med nogle venner. Den samtale gav mig lyst til at dele artiklen herinde.
Jeg har dog ikke selv særligt meget styr på vin
Det er et super interessant emne.
Med whisky er min oplevelse at der kan være ret markant forskel på ens oplevelse af en bestemt whisky alt efter hvor og hvornår man smager. Selvfølgelig kan whisky udvikle sig i flasken alt efter oxidation i flasken. Men det kan være ret markant.
Jeg tænker ikke at vin er anderledes på det punkt.
Som de skriver i artiklen så scorer de “gode” vine ofte svingende karakterer mens de “dårlige” ret konsekvent scorer lavt. Så lidt kan man da bruge deres test til 🙂
“smagning” af enhver art er ikke noget jeg har gjort meget i, men det er godt at nogen tager sid tid til det fordi det er værdifuldt at vide, at selv ikke eksperter nogle gange kan kende forskel på mange produkter når mærkaterne bliver taget af. Det fjerner lidt FOMO iforhold til at prøve dyre ting. En vin til 1000 kr. er nok bedre end vin til 200 kr. for eksempel, men den er helt sikkert ikke 5 gange bedre (og måske er den ikke engang bedre).
Men skal du bruge en god flaske vin til en særlig begivenhed, og har du ikke mulighed for at prøvesmage en del, så er chancen for at du får en god vin størrer hvis du køber en dyr.
Min erfaring med mange ting er at de sidste få procent ofte koster meget mere. Forskellen mellem en 100 kr vin/spiritus og en 250 kr tilsvarende er stor, men når man rykker op i 1000 kr, skal man nok være stor kender for at kunne værdsætte den sidste forskel.