Meta forbereder at indføre betaling for brug af Facebook og Instagram for europæiske brugere mod, at der ikke vises målrettede annoncer på tjenesterne.

Det skal imødekomme en dom fra EU-Domstolen, der fandt, at Meta ikke har retligt grundlag for at anvende brugernes data til den type reklamer.

Således vil brugerne få valget mellem at betale cirka £8.66 (10 euro) (svarende til knap 75 kroner) om måneden for ikke at se reklamer eller give samtykke til målrettede annoncer.

Men den model møder skarp kritik fra privacy-aktivisten Max Schrems.

»Grundlæggende rettigheder kan ikke være til salg,« siger den østrigske privacy-aktivist, der blandt andet står bag organisationen Noyb (None of your business).

»Bliver det næste, at vi skal betale for retten til at stemme eller retten til ytringsfrihed? Dette vil betyde, at kun de rige kan nyde disse rettigheder i en tid, hvor mange mennesker kæmper for at få enderne til at mødes. At introducere denne idé inden for din ret til databeskyttelse er et stort skift. Vi vil kæmpe imod dette i alle afkroge af domstolene.«

  • @VonReposti
    link
    69 months ago

    Jeg er fuldstændig enig med Schrems. Hvis ikke du kan køre forretning uden målrettede reklamer, så bør du ikke køre forretning. At købe sig fri af reklamer er sådan set fint nok, men det skal aldrig være den eneste mulighed for at undgå profilering.

    • @leds
      link
      39 months ago

      De had aldrig sagt at du ikke bliver profileret, bare at de bruger det ikke til at vise målrettede annoncer. Så i alt sandsynlighed selvom du betaler kommer du stadigvæk til at se reklame ( bare ikke målrettet ) og kommer de stadigvæk til at sælge din profil til andre.

      • Limfjorden
        link
        dansk
        59 months ago

        Det er så groft. Jeg kan til nød acceptere at betale mig fra reklamer, men at betale og samtidig se reklamer, det er et andet niveau af grådighed.

  • Limfjorden
    link
    dansk
    69 months ago

    I så fald sletter jeg facebook. Jeg vil ikke tvinges til at betale for mine grundlovsbeskyttede rettigheder – det gør jeg allerede gennem skatten:)