Slammaling er mega simpelt. Det har været brugt i norden siden 1600 tallet og har vist sig at fungerer ret godt på uhøvlet træ. Det er årsagen til den kendte røde farve som ses på svenske huse. Tidligere lavede man det af rester fra kobberværkerne i Falun. Det er derfor svenskere kalder svenskrød for falu rödfärg. Den gang var der nok lidt flere giftige metaller i end i dag. Det er en af mine ynglingsfarver. Synes den giver ro og varme i hjertet, men tænder samtidig sjælens dybtliggende legesyge kreativitet. Det er en flot og organisk farve, der falder godt i med naturen. Det skal dog imo være de “naturlige” varianter af farven, altså slamfarve eller linoliemaling, hvor der er brugt jernoxid som pigment. I dag består det af fem simple ingredienser ( blev fastsat i 1762):
- vand
- rugmel eller hvedemel
- sort farvepigment som vist primært er oxideret jern ( link ) Man kan bruge en del forskellige pigmenter. Dog skal de være mørke.
- jernvitriol / jernsulfat
- linoliefernis ( kan undlades )
Rugmelets primære funktion er bindemiddel. Det hjælper med at gøre det hele malingagtigt.
Pigmentet har to funktioner. æstetik og UV beskyttelse.
Jernsulfat giver både farve og beskyttelse. Tidligere brugte man det i græsplæner mod mos. Denne anvendelse er dog ikke lovlig længere. Men man bruger det stadig i maling, og nok mere udbredt, i kalk, som det ses på nyboder i kbh samt utallige andre ældre ejendomme. Det er finurligt, da det faktisk er grønligt når man kalker, og først når jernsultatet har reageret med ilten i luften, får det sin flotte, dybe farve. Modsat andre pigmenter, famler det heller ikke. Tvært i mod nærmest. Det er også derfor man kun skal bruge det sammen med mørke pigmenter. Tror også man bruger det til at behandle jernmangel.
Linoliefernins ( kogt linolie ) tilsættes da det hærder og dermed gør malingen stærkere og lidt vandafvisende.
Hvad er ideen med at lave sin egen maling når man bare kan købe det? Det er nu ret simpelt :)
Det er holdbart, miljørigtigt, flot og sjovt at rode med.
Hvis man blander det tyndt skal der røres så olien og vandet ikke skiller
Mega fedt, gode tips! Jeg fumler også med maling men det har mest været tempera og linolie/pigment men jeg skal stensikkert prøve din opskrift.
Point of order: En yngling er en ung mand, en yndling er en favorit =)
EDIT: Hvis du maler poesi med det, er det så slam-poetry?
Hvad er din erfaring med tempera? Altså æg og linolie emulgeret, ikke? Har hørt at det skulle være monster solidt. At man brugte det fx på dørtrin. Hvad har du brugt hjemmelavet maling til? Jeg har også forsøgt mig med linoliemaling. Men kan ikke få kvaliteten lige så høj som det kommercielle. Det ender med at pigmenterne bliver vasket ud ret hurtigt.
Du kan se en opskrift på slamfarve her
Fordelen ved slamfarve er helt klart pris og hurtighed. Det tager ingen tid at blande og det forbruger ikke så meget af det dyre pigment og linolie som ren linoliemaling. Det tørrer også langt hurtigere.
Point of order: En yngling
Tak for info. Den fejl har jeg begået hele mit liv :)
Jeg har brugt det til at bemale vikinge-skjold-replika. Hvis man bruger hviden til at “lakere” med, skulle det også blive ret vandtæt men det synes jeg nu også at linolien klarer meget fint. Pigment i øl eller kærnemælk kan også noget men skal males op hvert andet år eller lign.
Var det dig som lavede maling ud af agern for et par år siden? Det her ser i hvert fald spændende ud og jeg kan sagtens følge dig i, at det giver en varme go ro.
Tæt på. Det var ikke maling. Det var farve til tekstiler. Det gik medium. Mistænker at jeg fandt agern fra en rødeg der ikke indeholder lige så meget garvesyre.
Ah ja! Jeg har selv prøvet at lave blæk ud af det, men det var heller ikke den store succes (da jeg selv gjorde det). Men jeg var slet ikke opmærksom på de forskellige typer agern/eg.
Bliver det så først rødt senere når jernet oxiderer?
Lige det her forbliver sort da pigmentet er helt sort. Det er oxideret på en måde så det er sort og ikke rødt. Min indledende tekst er måske lidt forvirrende da jeg skriver så kærligt om svenskrød :)
Ah okay, fair nok :)
Pigment og vand blandes først for at undgå klumper. Det ser mega lækkert ud.
Desværre kunne min blender ikke male rugkerne helt fint, så der kom lidt klumper i. Næste gang skruer jeg ned for DIY’eriet og bruger formalet hvedemel.
Men vildt fedt!