Lad mig forklare hvad jeg mener, det er ikke helt nemt.

Når jeg bestiller take-away har jeg det lidt underligt med at det hver eneste gang er en udlænding der kommer med maden. Det virker som om det udelukkende er udlændinge der gider tage det job, angiveligt fordi det betaler lidt og de færreste danskere har interessen eller den økonomiske trang.

Men det får det til at føles sådan… “udnyttende”. Min søster sammenlignede det ligefrem med slaveri da jeg nævne det. Altså klart, det er ikke slaveri, men der er da noget lidt underligt ved at vores system tiltrækker udlændinge til landet for at udfylde de lavt-lønnede jobs som danskerne ligesom er “for fine” til selv at tage. Sammenlign fx også med rengøringsmedarbejdere eller lignende.

Eller er det bare naturligt? Jeg er lidt splittet omkring hvordan jeg skal forholde mig til det.

Jeg ved ikke om jeg har forklaret det perfekt, men håber i forstår hvad jeg mener. Har i nogensinde haft samme følelse, måske i forhold til andre jobs i ser i hverdagen?

  • KlorofylMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    4 months ago

    Jeg er ikke helt inde i hvad lønnen for et woltbud egentlig er. Volt skriver selv 160 kr i timen. Når man overvejer at der formentlig ikke ydes pension hertil, lyder det til at være til den lave side. Men det er vel egentlig ikke langt fra, eller det samme som, hvad andre ufaglærte jobs betaler. Hvis budene bruger deres egne biler til leveringerne, er lønnen fuldstændig skudt ved siden af. Jeg er umiddelbart ikke fan af måden arbejdet er organiseret på. Det virker blottet for fagbevægelsens indflydelse og som et meget usikkert job. Jeg forestiller mig at nogle måneder kan give 15.000 kr, mens andre giver 35.000 kr. Og at der nogle måneder skal arbejdes mange timer for at kunne få enderne til at hænge sammen. Det er ikke en ansættelsesmetode jeg håber spreder sig til andre erhverv i Danmark. Tror heller ikke det vil kunne ske, da de fleste faggruppers fagbevægelser hurtigt ville blande sig med nogle meget kraftige holdninger. Og arbejdsstyrken ville ikke røre en arbejdsgiver der lægger op til et sådanne ansættelsesforhold med en ildtang. Hvis jeg bestiller take away kontakter jeg restauranten direkte hvis det er muligt. Vil hellere gå udenom wolt, just eat osv og give pengene ubeskåret til leverandøren af maden.

    • bstix
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      4 months ago

      160 kr. ville være ok hvis det var løn. Det er det bare ikke.

      Når de “ikke-ansættes” som selvstændige erhvervsdrivende bude, så er de ikke omfattet af love om ansættelsesforhold.

      Udover pension, så mangler der altså også feriepenge, betalt sygdom, forsikring for arbejdsskader, opsigelsesvarsel, ret til barsel, osv. Og dette er bare det minimale lovpligtige.

      De fleste rigtige jobs er også omfattet af overenskomst som giver endnu flere goder af forskellig art.

      De 160 kr. kan altså overhovedet ikke sammenlignes med en løn på 160 kr.

      Timeprisen burde nok nærmere starte på mindst 300 for at kunne dække det hele på anden vis.