• invisi1407
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    8
    ·
    1 year ago

    Hvorfor skal et køleskab have WiFi? Hvorfor skal en vaskemaskine, eller en mikrobølgeovn, eller en kaffemaskine? Det skal jeg sige dig; det skal de ikke.

    Slut.

    Den dag mit køleskab 100% uden fejl kan registrere hvilke ting jeg har stående i det og præsentere det som en slags “her er hvad du mangler” liste, så er jeg OK med at det kommer på Internettet, men det skal foregå på et isoleret netværk - måske endda gerne via mobil netværket så det slet ikke skal på dit eget WiFi.

    Jeg bruger Philips Hue i mit hjem som jeg styrer via en app, men det kan også styres med almindelige kontakter hvis appen ikke virker eller internettet er nede, heldigvis.

      • invisi1407
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        2
        ·
        1 year ago

        Det kan jeg sagtens følge dig i, men altså det er jo virkelig ikke noget nødvendigt eller must have (endnu). Givet hvad man skal gøre for det, altså have sin ovn på WiFi, er det ikke noget jeg ville gøre brug af.

          • invisi1407
            link
            fedilink
            dansk
            arrow-up
            2
            ·
            1 year ago

            Det giver helt sikkert mening der, men jeg tror stadig jeg er mest til 4G/5G mobil forbindelser ligesom f.eks. biler har, hvor de er komplet isoleret og intet har med dit netværk at gøre.

    • KrestenOP
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      3
      arrow-down
      1
      ·
      1 year ago

      Præcis! Det kan ikke passe at al den IoT skal presses ned gennem halsen på en. Held og lykke med at finde et TV, som ikke har smart funktionalitet, der sporer din adfærd.

      Personligt, synes jeg nogle af IoT koncepterne er fede nok, men det at det skal fungere over internettet, så man ved de kommunikerer med en eller anden server i Kina/USA, synes jeg ikke om. Hvis blot det var lokal wifi, kunne jeg nok leve med det, men JEG skal have kontrol over MIT produkt.

      • invisi1407
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        5
        ·
        1 year ago

        Mit TV er et Samsung smart-TV og jeg har blokeret for reklamerne via en Pi-Hole på mit netværk men det betyder, at når det engang i mellem mister WiFi forbindelse og skal reetablere så vil den ikke acceptere det fordi den lige tjekker om den kan loade et website bag om scenen, som selvfølgelig er blokeret.

        Det er super irriterende.

        Jeg ville egentligt helst bare have en skærm med en boks til, som jeg selv kunne bestemme over, men det kan man jo næsten ikke få længere :(

        • KrestenOP
          link
          fedilink
          dansk
          arrow-up
          4
          arrow-down
          1
          ·
          1 year ago

          Jep, held og lykke med at finde et uden.

          Jeg har også anskaffet mig en robotstøvsuger. Den er så smart at den kan sættes igang mens jeg er væk hjemmefra🤯 det er selvfølgelig ultra brugebart at manuelt sætte den igang, når den kan have en timer. Og endnu mere brugbart at vide at den nu sidder fast, når jeg er væk hjemmefra.

          Min asus router (som formentligt også kommunikerer med asus’ servere) har en funktion til at blokere internetadgang. Jeg overvejede at bruge det, men magter ikke at den pludselig ikke kan støvsuge pga. det.

      • VonReposti
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        4
        ·
        1 year ago

        Du kan kigge på Zigbee og Z-Wave produkter. Det er begge protokoller beregnet til IoT, som kræver en Zigbee/Z-Wave hub for at fungere. Jeg benytter selv FOSS hubben Home Assistant, så al data bliver på mit netværk.

        • KrestenOP
          link
          fedilink
          dansk
          arrow-up
          1
          arrow-down
          1
          ·
          1 year ago

          Er ret grøn til IoT. Hvilken funktion har en hub? For i mine ører lyder det mest bare som en måde at logge mere data på

          • VonReposti
            link
            fedilink
            dansk
            arrow-up
            3
            ·
            1 year ago

            Tænk hubben som en controller. Den styrer alle smart-produkterne. Fordelen ved en hub sammen med Zigbee og Z-Wave er at det er fysisk umuligt for smart-produkterne at forbinde til internettet. Du er dermed 100% sikker på at dine smart-produkter ikke sender data hjem. Dermed har du kun én data-hovedpine; hubben. I mit tilfælde med Home Assistant er koden open source så det er muligt at se præcis hvad hubben gør. Intet af den data som Home Assistant laver forlader enheden.

            Det er meget bedre en WiFi smart-produkter da de er forbundet direkte til internettet hvor du ikke har samme kontrol med hvad de sender af data. Her bliver du derfor nødt til at verificere hver enkelt smart-produkt for at sikre dig at den ikke sender data som du ikke ønsker.

            • KrestenOP
              link
              fedilink
              dansk
              arrow-up
              2
              ·
              1 year ago

              Uh, okay, det lyder som noget jeg skal have læst op på.

              Hvilke medie forbinder du ting til hubben med så? Er det et LAN kabel eller hvad er vi ude i?

              • VonReposti
                link
                fedilink
                dansk
                arrow-up
                1
                ·
                1 year ago

                Zigbee og Z-Wave er trådløse protokoller på lige fod med WiFi og Bluetooth, så det fungerer uden kabling. Du skal bare skifte den gamle pære i fatningen ud med en smartpære og synkronisere den med din hub. Det fungerer lidt på samme måde som når du slutter din telefon til dit bluetooth headset.

                Jeg kan stærkt anbefale at kigge på innr.com (Zigbee pærer) og aeotec.com (Z-Wave smartprodukter). Jeg bruger selv innr pærer og de er ret gode, men har endnu ikke nået at tjekke aeotec ud selv. Som hub kan du kigge på Home Assistant. Det kræver at du har en PC den kan køre på. Til dette formål vil jeg stærkt anbefale en Raspberry Pi da den er billig i anskaffelse og drift og nem i opsætning. Husk at tilkøbe en Zigbee og/eller Z-Wave USB dongle.

                Hvis du ikke er så teknisk kan Home Assistant være lidt af en mundfuld, så der kan det være bedre at kigge på nogle consumer hubs. Der kan jeg desværre ikke komme med så mange anbefalinger på stående fod.

                • KrestenOP
                  link
                  fedilink
                  dansk
                  arrow-up
                  1
                  ·
                  1 year ago

                  Jeg skal læse til softwareingeniør her til sommer. Regner med at bygge en server og stoppe home assistant på, var bare ikke klar over hvad jeg ville have a smarte ting endnu, da jeg synes meget af det er overflødigt, men vil helt bestemt få kigget på de to ‘resurser’ du sendte der

                  • VonReposti
                    link
                    fedilink
                    dansk
                    arrow-up
                    2
                    ·
                    1 year ago

                    Det handler meget om hvor kreativ du er. Hvis det bare er for at skifte kontakten på væggen ud med telefonen er det nok ikke så relevant. Jeg har selv sat circadian lighting op, wake up lights i hele soveværelset og al lys slukkes når jeg forlader lejligheden og entréen tændes når jeg ankommer. Jeg har senere tænkt mig at sætte lysene op i stuen sådan at når jeg starter en film, dæmper den automatisk lysene.

                    Det er vel og mærke kun for belysning, med andre gadgets kan man gøre væsentlig flere tiltag. Fx kan vandet lukkes hvis fugtalarmen går i gang, en alarm kan aktiveres hvis man glemmer at lukke et vindue og det er ved at regne eller hvis der loves kraftig blæst kan man alarmeres om at få sat havemøbler ind. Det handler om at være kreativ og tænke på hvad der kan gøre hverdagen nemmere og ikke bare gøre ting “smarte” for smarthedens skyld.