• @SorteKaninMA
    link
    8
    edit-2
    11 days ago

    Puha det er skræmmende. Putin må være meget glad lige nu. Hvem ved hvordan Frankrig’s holdning til Ukraine-krigen ændrer sig efter valget? Jeg har været glad for at Macron har været meget klar i mæglet med meget støtte til Ukraine (ud fra hvad jeg har læst i hvert fald).

    • @EvilCartyen
      link
      411 days ago

      Præsidenten sætter stadig den udenrigspolitiske linje, og der er ikke udskrevet præsidentvalg. Men klart lidt sværere for Macron hvis LePen bliver premierminister.

      • @President_PyrusOPM
        link
        311 days ago

        Det franske regeringssystem er altså mærkeligt. Det er jo en mærkelig blanding mellem det amerikanske system hvor præsidenten har reel magt og andre republikker som Tyskland, hvor præsidenten kun er ceremoniel.

        • @EvilCartyen
          link
          310 days ago

          Tjah, de synes jo sikkert vores system er underligt ;) Den femte republik er grundlagt i 1958 efter at det parlamentariske system viste sig ineffektivt (i en fransk kontekst), og giver netop vidtrækkende beføjelser til præsidenten. Man kan sige, at under den femte republik er Frankrig ikke rigtigt i fare for at være parlamentarisk fastlåst, fordi Præsidenten i langt højere grad end før har eksekutiv magt.