Når banker nu tjener så mange penge, skal reddes af staten når det går galt og det er et krav at man har en konto, hvorfor driver staten ikke en bank service?

  • @farsinuce
    link
    -6
    edit-2
    4 months ago

    Godt spørgsmål. Jeg tænkte, det måtte have noget med konkurrenceevne og interessekonflikter at gøre.

    Jeg tillod mig at spørge en sprogmodel efter en forklaring i øjenhøjde.

    Er der nogen, som ved noget om emnet, der kan be-/afkræfte?


    Forklaring fra ChatGPT

    Som @cosmicrookie@lemmy.world bemærker, er dette et misvisende svar:

    Staten driver ikke sin egen bank af flere grunde.

    • Markedet leder: I de fleste lande tror man på, at tingene fungerer bedre, når private virksomheder konkurrerer med hinanden, fordi det ofte fører til bedre og billigere produkter.
    • Staten holder øje: I stedet for selv at eje banker, så holder staten øje med dem for at sikre, at de ikke gør noget skadeligt, og at folkets penge er sikre.
    • Problemer med statsbanker: Hvis staten kørte bankerne, kunne det føre til dårlig ledelse, fordi der ikke ville være konkurrence til at presse dem til at gøre det bedre. Derudover kunne politikere blande sig og træffe beslutninger, der ikke er de bedste for banken.
    • Risiko ved at eje banker: Hvis en statsbank får problemer, kan det koste staten (og dermed skatteyderne) mange penge at redde den.

    Så selvom det kan lyde fornuftigt, at staten driver sin egen bank for at undgå nogle af de problemer, vi ser i bankverdenen, er der også en masse potentielle ulemper og risici ved det.

    Skrevet med ChatGPT

    • @cosmicrookie@lemmy.worldOP
      link
      fedilink
      74 months ago

      Chatgpt lyder meget kapitalistisk… med den tankegang havde vi ikke sygehusene eller skoler.

      At privatisering er bedre, køber jeg ikke. Der er flere eksempler på det modsatte

      At offentligt drevet virksomheder ikke er effektive fordi de ikke skal skabe et overskud er også fis. Jeg vil påstår at når overskud og vækst bliver motivationen så bliver kvalitet og service ringere.

      Jeg ser bankerne som en service der ikke burde være en forretning

      • @farsinuce
        link
        3
        edit-2
        4 months ago

        Du har ret. Det gik for hurtigt med ChatGPT denne gang, og mit svar var ikke gennemtænkt. Den må være farvet af sine hovedsageligt amerikanske træningsdata. Tak for irettesættelsen.