Er der nogen, der ved, hvorfor de danske fortove ser ud som de gør? Hvorfor er det to (eller flere) cementplader med kampesten imellem? Er det ren æstetik eller er der nogle praktiske grunde?

Jeg kom til at tænke på det da jeg var ude at gå en tur her i formiddags

  • @KlorofylM
    link
    119 months ago

    Nu der er taget hul på bylden, så er det betonfliser ;)

    Cement er det pulver man blandet med fx sand og vand for at lave beton.

    Vil gætte på at fortorvet er designet som det er fordi:

    1: man har valgte netop de der fliser fordi de er billige og kan lægges hurtigt. Man kunne også have lavet dem større, så de fyldte hele vejen, men så ville der være større chance for at de flækker når jorden under dem sætter sig.

    2: brostenene er med til at lede vand bort, da vandet lettere kan sive ned omkring dem, end det kan omkring betonfliserne, der har færre og helt tætte samlinger.

    3: blinde. Rækken af brosten giver et feedback gennem stokken og gennem deres sko som gør at de ved at de er i midten af fortorvet. Her er der taget skridtet videre.

    4: æstetik. Beton er grimt. Tror rækken af brosten også er lagt for ikke at få fortorvet til at ligne et deprimerende byggeri i Rusland.

    • @DenSortePingvin
      link
      39 months ago

      En lille ekstra grund til at flisen ikke fylder hele fortovet er vægt.

      En ganske almindelig fortovsflise (62,5 x 47 cm eller hvor stor den nu er) vejer allerede 47 kg. Tilbage i 50’erne, eller hvornår man begyndte at lægge dem, der brugte man ikke hjælpemidler i så udbredt grad som man gør nu. De eksisterede ganske simpelt ikke. En 50 kg flise er ganske simpelt maksimum for hvad en brolægger manuelt kan lægge

    • @ArcticDaggerOP
      link
      29 months ago

      Det giver god mening alt det du nævner. Var også nogle af de ting jeg tænkte på, men havde ikke overvejet, at du også får lidt dræn med brostenene