Jeg har en ven som egentlig er meget sød og interessant at snakke med, men omkring visse emner er han lidt… letpåvirkelig.

Så vidt jeg hører fra ham har han det med at se meget “konspirations-YouTube”. Nu er han begyndt at snakke om pyramider og aliens og hvor “interessant” det er og at det er sundt at have et åbent sind.

Hvordan håndterer jeg det? På den ene side synes jeg nærmest det er farligt bare at lade ham være - jeg frygter at det udvikler sig til det pureste flat-earther og anti-vaxx på et tidspunkt.

På den anden side er det indtil videre ret harmløst og det er jo ikke så fedt at komme ind i en lang diskussion omkring konspirationsteorier når han sandsynligvis ikke vil ændre mening. Men måske er det forsøget værd?

Har i haft nogen lignende oplevelser med nogen i kender?

  • ooszyj
    link
    510 months ago

    Jeg har ikke selv forsøgt at snakke nogen ud af et potentielt kaninhul, men jeg har læst en del om hvordan man kan forsøge at gøre det. Tjek Det havde en god artikel om netop den problemstilling: https://www.tjekdet.dk/guides/saadan-kan-du-tale-med-vennen-der-tror-paa-en-konspirationsteori

    Det er umiddelbart nemmest at lave grin med hvad de nu tror på, men det lader blot til at forstærke folk i deres overbevisninger, så det kan ikke anbefales. Istedet bør man være åben overfor deres vinkel, men stille kritiske spørgsmål, som f.eks., “hvorfor tror du det er sådan?”, eller “hvad får dig til at tro på aliens og at de har bygget pyramider?”, og så lytte til hvad de svarer.

    Grundlæggende handler det om at lytte til det de siger, og stille spørgsmål til dem, om deres overbevisninger indenfor hvad det nu kan være, de er snublet over, for at høre dem forklare hvorfor de tror som de gør.

    • @Bronzie@sh.itjust.works
      link
      fedilink
      510 months ago

      Enig.

      Å angripe fører bare til at han shutter ned, så finn heller gode og saklige argumenter imot og hold tonen jovial.
      Og bruk gjerne «åpent sinn» kommentaren mot ham på en fin måte. Mener han det så må han vel være åpen for å ta feil òg.

      Tvi tvi