Jeg er ikke sikker på hvordan man oversætter det (acceptstemning lyder underligt) men jeg synes approval voting er et ret interessant koncept.

Jeg så for nylig en video fra Veritasium omkring stemmesystemer. I behøver ikke se det hele, bare de sidste par minutter.

I Danmark bruger vi lige nu som jeg forstår det et slags rangeret stemmesystem. Man stemmer kun på en enkelt kandidat, men partierne har lister og partiforbund og dermed er der en implicit rangering bagved enhver stemme. Man bestemmer bare ikke selv den rangering, den bestemmes af partierne (for godt og ondt).

I approval voting ville man kunne stemme på så mange kandidater og partier man har lyst til. Ideen er at det sikrer at det parti/kandidat som de fleste er “okay” med vinder/kommer i Folketinget. Det reducerer også strategisk stemning og stemmespild da der ikke er nogen ulempe ved at stemme på mindre partier, i frygt for at de ikke kommer over spærregrænsen.

Det lyder umiddelbart simpelt at indføre, rent logistisk set. Man behøver ikke ændre stemmesedlerne - man skal bare lære at man må sætte så mange krydser man vil i stedet for kun et kryds. Optællingen bliver måske lidt mere kompliceret dog. Jeg ved ikke helt om det er muligt men måske den samme fordelingsmetode stadig kunne bruges? Man har bare mange flere stemmer end før da folk stemmer flere gange.

Hvad tænker i om approval voting? Hvordan tror i det ville påvirke det politiske landskab? Jeg er ikke helt sikker - det kunne måske trække mod midten (flest folk accepterer måske midten) men det stopper jo også stemmespild så måske det kunne trække mod fløjene også. Måske er effekten egentlig ikke så stor at det betyder noget rent politisk? Men hvis det kan få flere til at stemme er det vel godt.

  • SorteKaninOPMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    1
    ·
    3 months ago

    vi hver i sær ikke stemmer på 1 lokal repræsentant, men i stedet lægger en stemme i pølen til hele Folketinget

    Jeg forstår ikke helt hvad du mener med det, er det ikke netop det som er kredsmandater? Du kan da sagtens stemme på 1 lokal kandidat og hvis mange gør det samme så kommer de da i Folketinget?

    F.eks. skal grænsen for, hvornår er parti har for få stemmer nok ikke længere være en fast procentdel af stemmerne, men i stedet være vægtet efter hvor mange stemmer hver borger har givet på en eller anden måde.

    Det er en god pointe, spærregrænsen skulle måske justeres. Jeg er dog ikke sikker på hvordan. Hvad ville der ske hvis man bare beholdte de 2% af stemmerne som spærregrænse? Er der en eller anden dårlig effekt ved det? Jeg kan ikke lige komme i tanke om noget.

    • CrateDane
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      3 months ago

      Kredsmandaterne uddeles proportionalt i storkredse med mange mandater til rådighed (undtagen Bornholm). Det er et helt andet system end kredse med ét mandat hver. Dertil kommer så at kun en del af mandaterne er kredsmandater, resten fyldes op ud fra stemmetal på landsplan.

    • Borimino
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      3 months ago

      Kredsmandater er måske nok lokale repræsentanter, men så vidt jeg kan se på Wikipedia, så er det ikke en “first past the post” som det er i f.eks. amerikanske eller britiske valg, men i stedet (igen) en “pøl” som alle lokale stemmer går til. Og da de fleste nok stemmer parti i stedet for person vil forholdsvist få stemmer “gå tabt” her.

      Angående spærregrænsen, så vil antallet af stemmer (hvis man tæller hvert kryds som en stemme) øges, så nogen skal tage en beslutning om hvorvidt spærregrænsen skal være 2% af antal kryds eller 2% af antal borgere. Hvad der 2 vil have af konsekvenser ved jeg ikke umiddelbart.