• Assensvej
    link
    fedilink
    arrow-up
    7
    ·
    edit-2
    1 month ago

    Hvor stor en del af aktiemarkedet ejes af kæmpefirmaer som Blackrock og Vanguard? Hvis disse firmaer fortsætter med at opkøbe virksomheder verden over, vil de få magt til at diktere økonomier på landsplan, medmindre lovgivning stopper dem. Spændende!

    Blackrock ejer 9% af det globale aktiemarked ifølge disse kilder.

    • SorteKaninOPMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      1 month ago

      Mange af de største fonde styres af sådanne kæmpefirmaer. Jeg ved ikke om man helt kan sige at de ejer den da man så vidt jeg forstår køber sig ind i fonden. Men det er jo dem der styrer hvad der investeres i inde i fonden osv. Så ja de har garanteret en vild magt.

      Jeg forstår mig virkelig ikke på økonomi på dette niveau men generelt synes jeg aktiemarkedet er noget værre juks. Det virker lidt som et eller andet tilfældigt lotteri. Jeg ved ikke rigtig om jeg synes det tilføjer noget godt til verden. Men igen, jeg ved virkelig heller ikke noget om det så jeg udtaler mig ikke med noget autoritet.

      • Assensvej
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        ·
        1 month ago

        Det virker lidt som et eller andet tilfældigt lotteri.

        Det er ikke tilfældigt, hvis man har råd til at “modstå” tendenser. Intel faldt for nyligt 30%, men hvis man havde $600 millioner1, kunne man opkøbe disse solgte aktier og holdt prisen oppe. Men måske finder de 15.000 fyrede ansatte arbejde i virksomheder med mere integritet, og gør verden lidt bedre. 🥲
        1 Beregnet med $30 og en volumen på 20 millioner.

        • Pilon23
          link
          fedilink
          arrow-up
          4
          ·
          1 month ago

          Enkeltaktier bærer vel til en vis grad præg af lotteri. For 25 år siden kunne man evt. have nævnt General Electric og SAS som sikre investeringer, men de er mindre/intet værd i dag. Aktiemarkedet overordnet set virker dog relativt sikkert så længe tidshorisonten strækker sig over 20-30 år - se f.eks. den inflationsjusterede udvikling af det amerikanske S&P 500 index over de sidste 90 år:

  • SorteKaninOPMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    1 month ago

    Jeg kan godt lide at se fald som et slags tilbud. Nu er der gode priser på aktier! :D