• MummifiedClient5000
  link
  fedilink
  dansk
  arrow-up
  12
  ·
  edit-2
  8 days ago

  Der er så mange forklaringer på hvorfor IT er lort. Her er nogen af dem:

  Der er så vidt jeg ved ingen udviklingsmodeller som sætter fokus på at lave systemer der er overskuelige. Kombineret med branchens udskiftning af ansatte ender de fleste større projekter med at blive korthuse hvor konsekvenserne af at lave selv små ændringer ikke forstås af arkitekten eller lead udvikleren. Hver eneste gang en produktejer påstår at der bliver arbejdet efter KISS modellen dør jeg en lille smule indeni fordi alle ved at koden er lort og produktejeren bare ikke kender god kode fra en portion spaghetti.

  For folk i en DevOps-verden ændrer stacken sig lynhurtigt og de systemer der fungerede i går skal rettes til i en uendelig cyklus og er måske ikke længere bygget med henblik på den infrastruktur de nu kører på. Forværres ofte af manglende kompetencer hos de teams der håndterer infrastrukturen og platformene.

  Agil udvikling (og det der ligner) lægger altid vægt på de ting forretningen vil have (nye features) over bug fixes og fordi ingen længere sidder med overblikket, får koden ingen kærlighed og ingen finder bugs før de rammer brugerne. Jeg er måske purist, men jeg synes at det er absurd at man nogensinde kan prioritere en ny feature over et bugfix. Sammenlign med arkitektur; Du bygger for fanden da ikke flere etager på et hus når du ved at det kan falde sammen hvis alle dem på 1. sal smækker hårdt med deres hoveddøre. Men det gør vi med IT.

  Og vi lærer ingen fucking ting af vores fejl. “Jojo, vi kører ITIL og har implementeret problem management”. Jeg har endnu ikke set et eksempel at PM faktisk er ført til forbedringer, kun en langstrakt spørgesession som oftest kan opsummeres med “Vi fandt ud af hvad der var galt, løste det og nu kan lige præcis det issue ikke ske igen”. Men der er stadig en backlog af bugs der ikke er løst. Og det er kun alle de issues vi faktisk ved kan indtræffe. (De bliver faktisk ikke løst af at man kalder dem risks og flytter dem over på et andet board. Det er stadig kode der ikke virker).

  Certifikater der udløber? Don’t get me started. Du ved hvornår de udløber og det burde kunne klares med en fucking kalender, men alligevel bliver folk overraskede gang på gang når certifikatet udløber på akkurat den dato der blev lovet da certifikatet blev trukket.

  Og outsourcing ender stort set altid med en elendig service, medmindre man køber en 100% standard-løsning som man alligevel selv ville kunne drifte billigere og bedre.

  Dokumentation findes måske, men er et uoverskueligt rod af forskellige standarder og formater og uddaterede dokumenter og hvad folk fra projektet ellers lige har fået lagt op. Og glem alt om at kunne søge i lortet fordi Karin lavede det i Word og John lavede som en PDF.

  Og så er brugerne dumme.

  Det er bare nogen af mine kæpheste, jeg kunne blive ved. Det er derfor jeg drikker.

  • pomfritten
   link
   fedilink
   arrow-up
   6
   ·
   8 days ago

   Fantastisk rant, mange tak for et godt grin 😀

   Min egen kæphest er at halv-dårlige udviklere bliver forfremmet til hel-dårlige mellemledere.

 • TDCN
  link
  fedilink
  arrow-up
  4
  ·
  edit-2
  8 days ago

  Jeg er også træt af ændringer i UI bare for ændringens skyld. Hvorfor skal knapper konstant flyttes rundt til nye steder som hver gang bare er mere forvirrende end sidst (jeg kigger på dig MS Teams og resten af Office pakken)

  • SorteKaninOPMA
   link
   fedilink
   arrow-up
   3
   ·
   8 days ago

   Fordi en eller anden mellemleder skal retfærdiggøre deres forfremmelse fordi de har gjort UX “bedre”.

 • SorteKaninOPMA
  link
  fedilink
  arrow-up
  4
  ·
  edit-2
  8 days ago

  Jeg tror desværre der er mange steder hvor digitalisering er blevet sat ind for effektiviseringens skyld, men som i sidste ende kun har gjort tingene mere kompliceret.

  • TDCN
   link
   fedilink
   arrow-up
   4
   ·
   8 days ago

   Åh du trykker på noget ømt for mig ved den kommentar… Som automationsingeniør ser jeg alt for ofte at man fra ledelsen ønsker at automatisere en eller anden proces og er de er villig til at bruge milioner på en højteknologisk løsning. Når man så spørger ind til processen handler det så om ca en til to medarbejdere som laver en manuel proces på 2 timer om ugen… Og processen er i øvrigt gammel og bliver udfaset om nogle år. Armen for helvede det giver jo ikke mening at spare 2-300 timer om året og bruge milioner på en dyr løsning. Hold nu op. Det gælder inden for virkelig mange brancher. Ledelsen fatter ofte ikke hvordan man digitaliserer og automatisere.

  • MummifiedClient5000
   link
   fedilink
   dansk
   arrow-up
   2
   ·
   8 days ago

   Rigtigt mange steder har man digitaliseret ved at “sætte strøm til” gammeldags processer som ikke giver meget mening i et automatiseret/digitaliseret miljø og man høster derved intet som helst andet end måske at spare en papirnusser eller to væk (og sjovt nok taber man så også noget af virksomhedens samlede erfaring ved sådan en øvelse).

   • SorteKaninOPMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    8 days ago

    Rigtigt mange steder har man digitaliseret ved at “sætte strøm til” gammeldags processer

    For slet ikke at tale om lovgivning som slet ikke er lavet til digitalisering. Effektiv digitalisering kræver simple regler og love, men det er nærmest altid det modsatte af hvad juristerne og politikkerne går efter, virker det som om.

 • Muffi@programming.dev
  link
  fedilink
  arrow-up
  3
  ·
  edit-2
  8 days ago

  Cirka halvdelen af de “computerproblemer” mine ældre kollegaer kommer til mig med er glemte kodeord.

  • SorteKaninOPMA
   link
   fedilink
   arrow-up
   4
   ·
   8 days ago

   Desværre er password managers aldrig rigtig blevet en del af den almene brugers værktøjer, selvom det virkelig burde være det.

  • MummifiedClient5000
   link
   fedilink
   dansk
   arrow-up
   3
   ·
   8 days ago

   Det er så også et hint om at måden vi håndterer passwords og login på ikke egner sig til rigtigt mange mennesker.

   • SorteKaninOPMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    edit-2
    8 days ago

    Er der måder der ville virke bedre? Biometrik og passkeys eller hvad ellers fx?

    Det er også ret sigende at sådan noget som MitID simpelthen har fjernet brugernavne for at forsimple tingene. Det er jo et system der virkelig skal favne alle og ikke bare de teknisk kyndige.

    • MummifiedClient5000
     link
     fedilink
     dansk
     arrow-up
     3
     ·
     8 days ago

     Jeg er ikke ekspert, men biometrik+2-faktor er nok det nemmeste for folk der er mindre IT-kyndige og stadig har behov for høj sikkerhed.

     Problemer med passwords skyldes som regel for høje krav til kompleksiteten eller for lave skifte-intervaller (og selvfølgelig manglende udbredelse af sikre password managers). Og nogen gange dumme brugere selvfølgelig, men hvis det virkelig er et tilbagevendende problem, er der måske på den korte løsning behov for en nemmere password-reset proces.

     • Grippler
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      edit-2
      8 days ago

      Vil skal lave et nyt PW på mindst 20 tegn, med både store og små bogstaver, specialtegn og tal, hver tredje fucking måned, og det kan ikke ligne de gamle for meget, og selvfølgelig ikke hverken indeholde hele eller dele af vores navn eller fødselsdato…det er helt sindssygt.