Som de skriver nedenfor, så behøver du ikke ælte.
Stræk og fold er rigeligt.
Den bund i billederne i min anden post er ikke æltet på maskine eller æltet som sådan.
Når du blander mel og vand og lader det stå sker der noget med proteinerne i melet af sig selv, kaldes autolyse.
Normalt blander jeg mel og vand samtidigt med jeg fodrer surdejen, så er det stort set “æltet” færdig når salt og surdej er klar til at komme i.
En metode jeg tænker vil virke uden for meget æltning eller surdej:
lang opskrift
Obs. Små mængder gær. Relativt våd dej (ca 700 gram vand til 1000 gram mel) ellers virker det nok ikke.
Brug god mel - netto har caputo, det er ok - det meste andet supermarkedsmel er spild af tid.
Bland mel og vand, lad det stå i 3-4 timer (dækket selvfølgelig, så det ikke tørrer ud) længere gør nok heller ikke noget.
Derefter blander, surdej, fordej (aka biga) eller gær opløst i vand i, sammen med salt - her kommer du til at arbejde lidt, klem dejen gemmen fingrene og bland salt og gær godt rundt, det er hårdt og du vil sikkert synes du “ødelægger” den.
Lad det stå 15-20 min
Stræk og fold dejen - YouTube kan sikkert vise det bedre end jeg kan beskrive her
Som de skriver nedenfor, så behøver du ikke ælte. Stræk og fold er rigeligt.
Den bund i billederne i min anden post er ikke æltet på maskine eller æltet som sådan. Når du blander mel og vand og lader det stå sker der noget med proteinerne i melet af sig selv, kaldes autolyse.
Normalt blander jeg mel og vand samtidigt med jeg fodrer surdejen, så er det stort set “æltet” færdig når salt og surdej er klar til at komme i.
En metode jeg tænker vil virke uden for meget æltning eller surdej:
lang opskrift
Obs. Små mængder gær. Relativt våd dej (ca 700 gram vand til 1000 gram mel) ellers virker det nok ikke. Brug god mel - netto har caputo, det er ok - det meste andet supermarkedsmel er spild af tid.
Bland mel og vand, lad det stå i 3-4 timer (dækket selvfølgelig, så det ikke tørrer ud) længere gør nok heller ikke noget.
Derefter blander, surdej, fordej (aka biga) eller gær opløst i vand i, sammen med salt - her kommer du til at arbejde lidt, klem dejen gemmen fingrene og bland salt og gær godt rundt, det er hårdt og du vil sikkert synes du “ødelægger” den.
Lad det stå 15-20 min
Stræk og fold dejen - YouTube kan sikkert vise det bedre end jeg kan beskrive her
Præcis som her Og senere i processen her
Lad stå 15 - 20 min
Stræk fold
Lad stå 15 -20 min
Stræk fold
Lad stå 15 - 20 min
Form boller på ca 250 gram, de skal være spændt fint op. Filmes eller i hævekasse (relativt lufttæt så de ikke tørrer ud)
Lad dem hæve godt op, sæt dem på køl de skal bruges eller brug dem direkte. Mere YouTube for at se hvordan du former pizzadej.
Det lyder uendeligt mere kompliceret end det i virkeligheden er. Efterhånden får du også langt bedre ide om hvordan det skal føles.