Vi har lige fået tag over vores terrasse, hvilket er superfedt. Nu mangler vi at finde en god måde at få noget lys derud til de mange hyggelige aftener vi regner med at skulle tilbringe derude. Men lyskæder er en jungle.

Hvad har i andre gjort i tilsvarende situationer?

No-gos er: skarpt lys, blåt lys og dårlig farvegengivelse. Nice-to-haves er: billigt, dæmpbart og “smart”.

Jeg er ikke bleg for at skulle samle ting selv.

  • KlorofylMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    5 hours ago

    Tror godt jeg forstår hvad du mener med god farvegengivelse. Du vil undgå det der helt kølige lavkvalitets juletræskædebelysning. At gå i den anden retning, mod det varme, er som nævnt, heller ikke korrekt farvegengivelse. Hvad der er korrekt kan være svært at sige. Solen er benchmark. Alt efter geografisk placering på jorden og tid på dagen, svinger sollyset også en del i kelvin. Du kan få pærere fra ca 2700 til 6000 kelvin med en CRI ( color rendering index ) på <90. CRI = 100 er perfekt farvegengivelse. 2700 er “almindelig” stue belysning, 4000 er imo godt arbejdslys, og 6000 er det man ofte kalder operationslys, som i øvrigt også er godt arbejdslys. En del af Ikeas lyskilder er på CRI 90. Se fx denne.

    Ellers vil jeg råde dig til at se på lyskilderdirekte.dk

    Udvalget er sindsygt stort, priserne fine. Og bedst af alt: siden har en fornuftig filtreringsfunktion.

    Jeg har en kæde til udendørs brug med e27 fatninger i. Har sat pærere fra Ikea eller biltema med ca 2200 kelvin i.

  • Grippler
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    15 hours ago

    Ikke-skarpt og ikke-blå(ligt) lys går desværre temmelig dårlig sammen med god farvegengivelse, da du gerne skal op omkring 6000-6500K for god farvegengivelse og det er temmelig blåt i det.

    Måske noget LED hvor lys temperaturen kan justeres? De kan oftest også dæmpes.

    • nisOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      15 hours ago

      Jeg troede ikke at temperatur og farvegengivelse hang sammen. Selvfølgelig skal de blå bølgelængder også være med for en god farvegengivelse, men jeg tænkte ikke at de behøvede at være dominerende.

      Men det kan sagtens være du har ret 🙂 Vi vil bare ikke have dårligt lys, så farvegengivelsen behøver måske ikke være 100%,

      • Grippler
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        ·
        edit-2
        12 hours ago

        Generelt vil du gerne have så hvidt et lys som muligt, men jeg syntes altid det bliver et forholdsvist køligt lys med LED.

        Hvis du ikke er bleg for at samle noget selv, så ville jeg finde et LED-bånd der kan justeres, både i farve og intensitet, en driver der passer, og så.ville jeg montere dem så de giver indirekte belysning i rummet (f.eks. sådan her. Hvis du få nogle LED bånd der går fra ~1500K og til mindst 5000K ville jeg det.1500 er et ret gult lys men fungerer godt som stemningsbelysning når det er dæmpet syntes jeg, og med 5000K så får også et godt hvidt lys i modsatte endeuden det bliver for blåt.

  • SorteKaninMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    15 hours ago

    Jeg skulle lige til at anbefale Ikeas LED strips men de er vist kun til indendørs brug desværre. Ellers lyder det som om det kunne bruges. Måske man kan finde noget lignende til udendørs brug?

    • nisOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      14 hours ago

      Jeg kan godt li Ikeas ting. Jeg har en del af det til mit smarthome allerede.

      Det kommer til at sidde tørt, så måske det kan gå alligevel. Om ikke andet er det billigt at teste af 🙂

      • SorteKaninMA
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        14 hours ago

        Hvis du er okay med risikoen ved at have det udendørs, så tror jeg det er en rigtig god løsning. De kan både have forskellige farver og dæmpet lys og ja så er det jo billigt.