På søndag bliver den offentlige transport gratis, i forbindelse med “bilfri søndag” (kun 8 gader lukker for biler). Artiklen kommer ind på hvad det ville koste at tilbyde gratis offentlig transport året rundt, og det underskud der allerede er på den offentlige transport. Men jeg savner en erkendelse af, at den offentlige transport ikke er en virksomhed, der skal være rentabel. Det er vel en offentlig serviceydelse, eller hvad synes vi?

  • @vldnl
    link
    dansk
    410 months ago

    Transport koster penge uanset hvilken transportform der er tale om, forskellen er bare hvor pengene kommer fra. Det ville være sjovt at se en sammenligning med hvad privatbilismen koster, alle udgifter medregnet. Jeg ville blive overrasket hvis det ikke var endnu mere svimlende beløb.

    Jeg er ikke fra Aarhus, men på landsplan tror jeg det er urealistisk at indføre gratis kollektiv transport uden at hæve skatten, hvilket der nok ikke er interesse for pt. I stedet for kunne man følge Tysklands eksempel, og indføre en dansk D-Ticket - fri brug af busser, lokal/regionaltog, letbaner, metroer ol. i hele landet for 400 kr. om måneden.

    • @Brutaldane
      link
      210 months ago

      Det kommer meget an på niveauet som du gerne vil køre. Det er estimeret at det ville koste staten ca. 18 milliarder Om året at køre offentlig transport med nuværende niveau uden indtægter fra passagerer. Dog er der en enorm usikkerhed I prisen da man ikke på forhånd kan vurdere hvor meget materiel der skal bruges I takt med efterspørgslen stiger.

  • @Borimino
    link
    210 months ago

    Dejligt de i det mindste prøver det for en enkelt dag. Dog tror jeg en enkelt uge ville være et bedre experiment. Og hvilke veje er det der lukker? Er det så gyder, som alligevel ikke ser nogle biler udenfor myldretiden?

    • @CrateDaneOP
      link
      310 months ago

      To mindre villaveje i Risskov, en lidt længere villavej i Åbyhøj, en helt lille villavej i Aarhus N, to små gader i Aarhus C, en mindre plads i Aarhus C. Og så Mejlgade, som allerede er delvis bilfri til hverdag.

      Det er virkelig en tynd kop te.

      • Kresten
        link
        110 months ago

        det må man sige, det var blæst op til en helt masse. er ret skuffet