• @EvilCartyen
    link
    63 days ago

    Dagens etape er en rigtig sprinteretape, med et par små bump på vejen men langt nok ude til at det nok skal samle sig igen. Kan ikke forestille mig ret mange gider i udbrud, så det bliver nok en mand fra TotalEnergies og et par stykker fra nogle andre mindre hold, fx. Intermarché-Wanty og måske UnoX - måske Abrahamsen, men siden han mister bjergtrøjen i morgen alligevel så kan det være han holder sig i ro.

    I spurten skal i kigge efter Alpecin, som har et stærkt tog til Philipsen. Men også Astana har et godt tog, og det er vel den etape der ligger bedst til Cavendish, fordi den er så relativt let. Lidl-Trek vil også være der for Mads P, og mon ikke De Lie og Groenewegen også har farten og holdet til at være stærkt positioneret.

    Jeg tror ikke rigtigt på van Aert, mest pga styrtet igår, og er heller ikke overbevist om at Jakobsen kan holde sig fremme eller har formen. Bauhaus er ikke hurtig nok til at vinde, og Bennet har ikke holdet til at være fremme - og nok heller ikke farten mere.


    Engang synes jeg spurter var kedelige, men i takt med at jeg har set meget mere cyling de sidste 7-8 år er jeg blevet mere interesserede i dem. Man skal i virkeligheden starte med at se en spurt med 10-15 km igen, hvor holdene begynder at samle sig og prøve at komme i position. Det er vigtigt ikke at komme for tidligt frem til fronten, da man så brænder sine folk af for tidligt.

    I et klassisk tog har man 3-4 mand foran sprinteren. De to-tre første er fladbaneryttere der kan køre stabilt stærkt i et par km, og så slår de ud. De skal være store og brede og køre uden ryk så de næste i toget ikke sættes af. Lars Bak var god til den slags, Kasper Asgreen er også virkeligt dygtig til det (men jo ikke med i år). Klassiske wattmonstre med løbsintelligens.

    Den sidste mand foran sprinteren er hans leadoutmand - han skal være hurtig, positioneringsstærk, og forudseende. Han skal placere sig så han er der, hvor hullerne kommer til at opstå så han kan køre igennem dem med sin sprinter. Han skal helst være alene foran sprinteren med noget der ligner 800-1000 meter tilbage, og han skal spurte foran ham indtil 200-300 meter tilbage, hvor sprinteren så skal gå forbi og lancere sin egen spurt. Herefter skal leadoutmanden lade sig falde tilbage, gerne på den side af sprinteren hvor de andre sprintere så skal udenom ham, det plejer at være Michael Mørkøvs glansnummer.

    Der er også forskellige typer sprintere, nogle er meget accellerationsstærke - har et stort kick. De vil gerne frem til spurten i høj men ikke for høj fart, så de kan bruge deres kick til at tage sejren. Andre sprintere har en høj topfart, de vil typisk bede deres hold om at holde en monsterhøj fart ind mod mål så de andres kick ikke er så stort et våben; uanset kick kommer man som regel ikke over 80 km/t. Mads P har ikke det store kick, men en meget høj topfart. Derudover er han mere udholdende end de andre sprintere, og vil derfor gerne starte sin spurt lidt længere ude - måske med 300-350 meter til målstregen. Det samme gjorde sig i øvrigt gældende for Petacchi, hvorimod Cippolini havde et stort kick.

    • @HejMedDig
      link
      33 days ago

      Tak for et godt og informativt indlæg

      Jeg synes det er svært at spotte alt det som foregår hen mod afslutningen af sådanne en sprinter etape

      • @EvilCartyen
        link
        2
        edit-2
        3 days ago

        Det er det bestemt også, man skal se nogle stykker og holde godt øje (og jo også vide hvad man skal kigge efter). Jeg håber det er lidt nemmere at se det efter mit indlæg.

        Jeg vil også sige, at klassikerne er noget nemmere at afkode, fordi det ligesom er alt eller intet på én dag. Så prøv at se en klassiker eller to i april eller maj, det er ofte rigtigt intenst.

    • VådFiskOPM
      link
      33 days ago

      Super spændende læsning! Men også vildt at have så lange etapper for at få det afgjort i en sprint på de sidste 300?meter. De svarer til at Le Mans skulle afgøres på målefoto

      • @EvilCartyen
        link
        33 days ago

        Etaperne er jo også lange fordi det trætter nogle ryttere - og cykling er jo en udholdenhedssport. Etaper over 200 km favoriserer klassikertyper en smule mere end “rene” sprintere med et stork kick, dvs. Mads P og Philipsen. Man vil også gerne give udbruddet tid til at komme langt foran, så sprinterholdene måske skal bruge flere kræfter inden finalen på at hive dem hjem.

        Lige i dag bliver det jo ikke noget problem fordi sprinterholdene er friske, men om en 5-7 dage kan det sagtens være sprinterholdene har mistet nogle ryttere og ikke har kræfterne til at hive udbruddet hjem nemt. Specielt hvis det viser sig at fx Philipsen er så suveræn at de andre hold har mindre lyst til at bruge kræfter på det.

        • VådFiskOPM
          link
          33 days ago

          Der er godt nok meget mere ved et løb end man først lige antager!

          • @EvilCartyen
            link
            33 days ago

            Danskerne elsker Tour de France, men jeg synes det er synd at der ikke rigtigt er nogle journalister der forsøger at forklare dem hvad der egentlig foregår i et løb. Pressen vil hellere snakke om vine og oste og slotte, og man hører ofte såkaldte ekspertkommentatorer sige ‘det er en farlig gruppe den der!’ hver gang der kommer et (ufarligt) udbrud afsted.

            Jeg synes egentlig man har forsømt at forklare danskerne, hvad det er man skal kigge efter på forskellige typer etaper, alle de forskellige dagsordener der kan være. Det er også derfor mange synes cykling er kedeligt at se på; alt er jo kedeligt hvis man ikke forstår hvad man skal kigge efter, hvad der er de afgørende momenter i et løb.

            • VådFiskOPM
              link
              23 days ago

              Enig. Jeg ser også helst de sport jeg følger, med engelsk kommentar (især motorsport). Men jeg må indrømme at overordnet, er danske kommentatorer nok langt over det gennemsnitlige. Håndholdt og OL er overordnet virkelig godt dækket syntes jeg

              • @EvilCartyen
                link
                33 days ago

                Synes faktisk også de danske kommentatorer på HBO Max/Discovery+/Eurosport er gode - specielt når det er de lidt mindre løb. Jesper Mørkøv, Matti Breschel, Anders Mielke, Jesper Worre, René Wenzel - alle gode. Bay & Holm er også gode, men de snakker mere anekdoter end cykling nogle gange.

                TV2 er til gengæld ikke til at holde ud, bliver decideret irriteret over deres manglende taktiske indsigt.

                • VådFiskOPM
                  link
                  13 days ago

                  Det er lidt sådan jeg har det med F1 kommentatorer fra viaplay

                  Kan ikke holde ud at hører på dem + reklamepauser i midten af løbende + overdrevet høj pris

    • @SorteKaninA
      link
      23 days ago

      Jeg elsker virkelig at man kan tage hvilket som helst emne (som fx cykelsport) og selvom det umiddelbart ser simpelt eller måske ligefrem kedeligt ud, så er det meget mere komplekst og interessant hvis man dykker ned i det. Det gælder nærmest alting!