• @farsinuce
    link
    53 months ago

    Hvad er oplagt at bruge sådan en stor samling af NVIDIA GPU’er til?

    Tror I, der bliver gjort alvor af at bygge en dansk sprogmodel? Bliver det endnu en genopfundet dyb tallerken, som er dømt til at være bagud ift. techgiganternes state-of-the-art modeller?

    • @ArcticDagger
      link
      63 months ago

      Der er en masse materialekemi, der begynder gøre mere og mere brug af GPU’er - både til maskinlæring, men også fordi flere programmer bliver bedre of bedre til at gøre nytte af den høje paralleliseringsgrad. Her tænker jeg specifikt på density functional theory (DFT) og molecular dynamics (MD) programmer

      • @farsinuce
        link
        3
        edit-2
        3 months ago

        Ah. Måtte lige slå DFT og MD op. Så er det vel oplagt også at bruge GPU’erne med AlphaFold til at folde proteiner i medicinalindrustrien?

        • @ArcticDagger
          link
          33 months ago

          Ja sorry, det var mest til de indviede. DFT er en af de mest anvendte metoder til at løse et materiales elektroniske struktur. Og dét er skridtet inden man kan regne nogen egenskaber ud. MD er en måde at beregne, hvordan materialer bevæger sig ved at løse Newtons ligninger. Dvs. man lader som at atomerne følger de samme fysiske love som planeterne :-)

          Yes, det er oplagt og jeg mener, at folk allerede er i gang med det. Men at løse proteinstrukturen er kun en lille del af vejen mod eksempelvis et nyt lægemiddel - og det er selvom man ignorer alle studierne, hvor man fodrer en masse dyr og mennesker det potentielle lægemiddel

    • @SorteKaninOPMA
      link
      33 months ago

      Tror I, der bliver gjort alvor af at bygge en dansk sprogmodel?

      Måske, men tror ikke rigtig på det. Hvem skulle få noget ud af det?

      Desuden er der nok også et problem med data. Der er jo meget mere data på engelsk end der er på dansk, så modellen vil givetvis ikke være lige så god.