Jeg skal reparere murværk omkring en yderdør i en kælder. Tømreren som lavede døren har slået ret store stykker af muren af omkring hele murhullet, så det er lidt mere end en tynd pudsning som skal til.

Jeg vil ikke bygge en lysning af træ/gips men bare mure op, pudse og male. Det passer bedst med resten af kælderen hvor det hele bare er gammelt murværk og puds.

Jeg tænker på at lave midlertidige støtter af brædder for at få det nogenlunde lige, særligt i toppen, men det bliver alligevel nogle dybe ujævnheder som skal udfyldes. Jeg er derfor i tvivl om det kan gøres med “universal mørtel” som måske kun er egnet til tynd pudsning eller om der skal bruges noget mere cement-agtigt som kan holde til større dybde. Altså, jeg vil hellere lave en god solid fyldning end at skulle vente på at 10 lag af tynd puds tørrer. Jeg kan ikke rigtigt finde sådan et produkt?

Skal/kan man evt. fylde op med mindre stykker mursten eller andet undervejs?

Hvordan gør man?

  • @bstixOP
    link
    36 days ago

    billede

    Der er en del løst mørtel fra tidligere dør, som jeg tænker er bedst at fjerne, og afstanden fra dybeste punkt og ud til en potentiel nogenlunde vinkelret lysning er 8-10 cm. Det er lidt mere end jeg er vant til at gratte på.

    • @KlorofylM
      link
      4
      edit-2
      5 days ago

      Ja det løse skal af så du har en stabil grund at hæfte nyt materiale på. Det er lidt svært at se hvad den gamle mørtel består af? Kalkmørtel? Er der ler? Hvor gammelt er dit hus?

      N.B jeg er ikke håndværker, så det kan godt være vi er så heldige at der kommer en rigtig murer og giver en helt anden anvisning. men her er hvad jeg ville gøre:

      Fjerne gammelt, løst mørtel.

      Fjern ledningen i højre side, så du har arbejdsplads.

      Få noget armeringsnet eller lignende, evt bare nogle skruer der stikker ud, fastgjort, så du har noget at opbygge omkring.

      Bland din mørtel efter anvisningerne og begynd at klaske op så du rammer ca samme niveau som den gamle mur før pudslaget er på. Du kan se at der er langt et pudslag uden på. Jeg ville måske blande mørtlen lidt tør så den ikke løber. Husk at forvande muren så den ikke suger alt vandet ud af mørtlen inden den kan nå at hærde ordentligt. Du kan godt få brug for at opbygge af flere omgange.

      Efter din opbygning skal du lægge et finere pudslag. Der findes mange mørtler. Jeg lærte af min gamle farfar der var murer, at det billigste er at købe strandsandsmørtel og tilsætte 1/7 cement. Til at skabe en fin overflade har jeg haft hæld med at bruge et bræt med noget sort, semi hårdt skum på ( ikke svamp ). Du kan evt dyppe den lidt i vand fra tid til anden. Det kan også være du måske får brug for af afslutte med et bræt på til vandskuring, hvis du har lavet for mange riller og lignende. Det er måske en god ide at have et vaterpas ved hånden som du kan holde op mod det du opmørtler så du har en ide om hvorvidt det er lige eller ej.

      Jeg ved desværre ikke hvordan du får samme finish som resten af væggen.

      Hvis det er i en kælder så husk at brug diffusionsåben maling som fx cempexo.

      • @bstixOP
        link
        1
        edit-2
        2 days ago

        Tak for tippet. Jeg håber på at finde tid til det i løbet af sommeren.

        Ideen med skruer er god, og det skal jeg lige overveje hvis det synker for meget. Tør blanding er også smart. Jeg skal nok bare have lidt tålmodighed med at lave den.

        Jeg vælger en lidt grovere mørtel til at starte med. Strandsand+cement bliver nok for tynd til de grove udkast, og det giver alligevel det samme blandingsforhold. Det er billigt , men i så små mængder gør prisen ingen forskel.

        Til finpudsning vælger jeg også den nemme løsning med en færdiglavet finspartel. Det har jeg har held med før i samme etage.

        Resten af kælderen er malet med en struktur-maling, men jeg tror egentlig ikke jeg vil gøre det hér. Det må lige stå som det er, indtil jeg finder ud af om jeg gider spartle resten af rummet.

        Huset er fra 1920 og kældervæggene og loft var oprindeligt kalkede, men med al respekt for for det oprindelige byggeri, så er det ikke noget jeg vil gøre indendørs. De tidligere ejere har lappet med alle mulige andre materialer igennem årene så det er en uskøn blanding.