• LimfjordenOP
    link
    22 months ago

    Referat af artiklen

    • Vejdirektoratet konkluderer i et notat som Ingeniøren har fået adgang til:

    Som det fremgår af tabellen, så er projektet ikke samfundsøkonomisk rentabelt, når der benyttes 2024 prisindeks

    • Styrelsen opgør projektets bundlinje (nettonutidsværdi) til et underskud på 188 millioner kroner.
    • Det andet samfundsøkonomiske nøgletal, Egholmforbindelsens interne rente, er 3,2 procent, men skal være på 3,5 procent for at leve op til Finansministeriets krav til en god investering.
    • Det kommer sig af kraftige prisstigninger i 2024, så projektet nu er blevet dyrere end forventet i 2023. Omkostningerne er steget fra 7,8 til 8,9 mia. kroner. Gevinsterne er ikke vokset i samme grad.
    • Projektet har i årevis været kritiseret af fagfolk, og har været lige på vippen af at være rentabelt.
    • Transportministeriet mener stadig at projektet er rentabelt. De skriver i en mail:

    Det er faktuelt forkert, at projektet ikke er rentabelt. De seneste opdaterede tal, som også er oplyst til Folketinget på spørgsmål 245 (af 14. marts 2024) viser, at 3. Limfjordsforbindelse har et overskud på 707 millioner kroner. Her er der regnet på årets priser, og der er taget højde for den seneste vejledning fra Finansministeriet om samfundsøkonomiske beregninger,

    • I folketingsvaret som der henvises til, har Egholmforbindelsen en positiv samfundsøkonomi, hvis man fraregner såkaldt arbejdsudbudsforvridning, der dækker over tab af de arbejdspladser, man kunne have vundet ved at bruge de ni milliarder kroner på noget andet end en motorvej. At de ca. 900 mio. kr. i arbejdsudbudsforvridning ikke tælles med, betyder altså at projektet vil have et overskud på 700 mio. kr.
    • Det har man dog talt med i alle tidligere beregninger af Egholm-forbindelsen (her er f.eks den fra februar 2021), som Folketinget har forholdt sig til.
    • Otto Anker Nielsen, professor i transportøkonomi på DTU, mener at der er argumenter for og imod den nye regnemetode, men understreger at det er noget nyt at arbejdsudbudsforvridning ikke skal tælles med.
    • Stinus Lindgren, de Radikales transportordfører erklærer sig utilfreds med svaret fra 3. behandlingen d. 14 maj, og mener, at det rigtige havde været at oplyse om begge beregninger.
    • Hos tænketanken Concito mener man, at beregningen, hvor tabte arbejdspladser tæller med, er helt relevant. Programchef for mobilitet, Søren Have siger:

    Når projektet bliver decideret tabsgivende med den hidtidige metode, hvor man implicit indregner, at staten alternativt kunne bruge pengene på en skattelettelse, er det udtryk for, at den skabte værdi, selv når man ser bort fra natur- og herlighedsværdier og CO2-udledningen fra anlæg, ikke overstiger omkostningerne

    • Søren Have mener det kan være rigtigt af Finansministeriet at ændre vejledningen til de samfundsøkonomiske beregninger, men ikke i dette specifikke projekt:

    Men i forbindelse med vedtagelsen af Infrastrukturaftalen, hvor dette projekt implicit blev besluttet, var det netop ikke oppe til diskussion, om de mange nye mia. var bedst brugt til skattelettelser, trafikal infrastruktur, eller til andre, gerne mere klimavenlige, formål. Nu, hvor CO2-udledningen næsten er fordoblet (for Egholmforbindelsen, red.), anlægssektoren er ressourcemæssigt presset og der er tale om at lånefinansiere forsvarsinvesteringer, er det dog påtrængende at tage den diskussion.

    • VådFisk
      link
      3
      edit-2
      2 months ago

      Tak for det! Det lyder godt nok til at der er mange dagordener på spil ud over om det er en god løsning på et aktuelt problem.

      • LimfjordenOP
        link
        dansk
        02 months ago

        Ingen problem!

        Det lyder godt nok til at der er mange dagordener på spil ud over om det er en god løsning på et aktuelt problem.

        Præcis! Der er ikke særlig meget sagligt grundlag for hvorfor en helt ny forbindelse er bedre end et ekstra rør. Beder man ministeren nævne tre konkrete fordele ved en bro i stedet for et ekstra rør, får man noget vagt om “forsyningssikkerhed nord for fjorden” som eneste argument.

        • VådFisk
          link
          5
          edit-2
          2 months ago

          Jeg kender ikke til argumenterne, men jeg har selv skulle igennem tunellen i myldertiden i 4 år, og jeg tror personligt ikke at et ekstra rør ville hjælpe. Som jeg ser det, så sker trafikproperne før tunellen. Når man først er kommet forbi alle sammenfletningerne går trafikken egentligt meget fint igennem tunellen. Men jeg er ingen ekspert. Jeg ved bare at der skal laves en løsning for at regionen kan fungere