Vi har et gammelt hus - og det er fyldt med nogle sære installationer som jeg antager er en form for lysdæmper, en slags potentiometer.

Kan jeg slippe af med dem? Hvad kan jeg evt. skifte dem ud med? Vi har ikke brug for den type lysdæmpere, og vil helst bare udskifte dem med en alm. stikkontakt af en art, men jeg er usikker på hvordan og om vi må.

  • @SorteKaninMA
    link
    44 months ago

    Jeg mener at når det kommer til stikkontakter så må man gerne selv tage sig af det (men jeg er ikke ekspert og for guds skyld så husk at slå hele strømboksen fra når man piller ved den slags).

    Jeg tror bare du kan tage den af og forbinde ledningerne til en anden stikkontakt. Tror jeg.

    • @KlorofylM
      link
      54 months ago

      Så vidt jeg husker må man selv skifte en kontakt, men ikke etablere en. Dette er dog forudsat at der er virksomt hpfi bagved.

      • @EvilCartyenOP
        link
        64 months ago

        Yes, og vi har sf et hpfi-relæ og slukker for strømmen, etc. Med nyere kontakter er det supernemt at skifte, men det her hus har en masse installationer fra 60’erne som ikke altid er til at gennemskue ift nyere kontakter, og de fleste videoguides osv. dækker kun nyere fuga til endnu mere ny fuga, og det er jo som regel så nemt at et barn kan gøre det.

        • @KlorofylM
          link
          44 months ago

          Kender det godt.

          Mit hus har mange steder gamle stofledninger i random farver. Og kontakterne er ( var for de fleste nu ) gamle brune kontakter. De er faktisk ret fede.

      • @jjffnn
        link
        44 months ago

        Man må lave mindre elektrisk arbejde, så som at skifte en stikkontakt, sætte lamper op, osv.
        Men jeg mener også at hvis man etablerer en ny installation eller sætter nye elementer op skal man være autoriseret. Man kan sagtens selv, men man skal være lidt forsigtig.
        Jeg var engang ude hos en kunde der havde lavet et nyt stik til en mikroovn selv, med en for tynd ledning.
        Ledningen var brændt over og stikkontakten var forkullet. Heldigvis var der ikke mere skade end det.
        Men det satte i perspektiv hvor alvorligt det kan blive hvis man ikke tænker sig om.