• DannebotOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    18 months ago

    Astroels at 2023-11-10 07:55:12+00:00 ID: k8mc9by


    Jeg synes at vi i Danmark har fået en lidt formynderisk og meget upragmatisk tilgang til ting som er usundt for kroppen, hvor første greb i værktøjskassen altid er forbud, forbud og mere forbud. Selvom det måske vil afholde nogle fra at gå til posefester hvis man forbyder dem, så er der helt sikkert også en mere drikfældig gruppe af unge der nu føler at de gør noget forkert som de skal skjule, og det tror jeg ikke hjælper særligt meget på deres alkoholvaner på den lange bane, snarere tværtimod.

    Vi har forbud mod narkotika og cannabis.

    Det er virkelig ikke sådan, at vi har lavet forbud på forbud på forbud, imod alkohol, cigaretter mv.

    Det er i min optik snarere sådan, at næsten hver gang nogen foreslår at ændre på rammerne gennem afgifter, højere aldersgrænser, eller røgfri skoler, så skal vi endnu engang trækkes igennem en frugtesløs diskussion om at det ingen effekt har - og efter nogle år, kan vi se at der sgu nok var en effekt, på det vi forsøgte at regulere.

    Jeg kan godt forstå modstanden mod paternalistisk sundhedspolitik*; men jeg synes det er meget mystisk, at vi skal lade som om det ikke virker, frem for at debattere det principielt.

    • DannebotOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      18 months ago

      dolle (OP) at 2023-11-10 08:12:17+00:00 ID: k8mdlrt


      Det var heller ikke sådan ment, at jeg var imod alle tiltag der forsøger at reducere folks brug af alkohol, cigaretter eller narkotika, selvom det nok var det indtryk mit indlæg gav. Jeg synes at rygeforbud på skoler og i det offentlige rum er godt, mest fordi det beskytter alle dem der ikke har valgt at ryge, men også fordi det gør at børn og unge ikke bliver eksponeret for cigaretter i en sammenhæng hvor de ikke kan vælge det fra. Afgifter og forbud af salg til mindreårige er også helt fint, det afholder ikke dem der gerne vil og er gamle nok til at købe det, det gør det bare dyrere for dem, hvilket også kan være med til at dække de samfundsudgifter der kan være ved det.

      Men det specifikke forbud her er jeg imod, da jeg ikke synes at det opnår nogle af de positive effekter ved de andre forbud jeg nævnte. Festerne er ment som et alternativ til privat druk, og det at forbyde dem tror jeg ikke vil føre til at færre unge bliver eksponeret for alkohol ligesom et rygeforbud mod cigaretter på skoler f.eks. vil.

      Og principielt er jeg også som udgangspunkt imod en paternalistisk syndhedspolitik med total kriminalisering af ting der kan være usundt for den enkelte, men som ikke skader andre. Det er fint med tiltag der kan reducere efterspørgslen, men at kriminalisere brugere af cannabis og narkotika er jeg f.eks. imod, og jeg synes også at det delvist skulle være lovligt at sælge det, dog med kraftig regulering. Det er dog en separat diskussion i forhold til posefester, og vedrører en langt mindre del af befolkningen.

      • DannebotOPMB
        link
        fedilink
        dansk
        18 months ago

        Astroels at 2023-11-10 08:20:19+00:00 ID: k8me8bn


        Fed kommentar!

        • DannebotOPMB
          link
          fedilink
          dansk
          18 months ago

          dolle (OP) at 2023-11-10 08:21:19+00:00 ID: k8meb76


          Tak! :). Og i lige måde! Din kommentar fik mig faktisk også til at reflektere lidt mere over om mit synspunkt om posefester egentligt var konsistent med resten af mit syn på sundhedspolitikken.