• 0 Posts
  • 6 Comments
Joined 2 months ago
cake
Cake day: March 11th, 2025

help-circle

  • Når man skal logge ind i Oase bliver man sendt til et system der hedder Promise. I Oases app skriver de:

    “Oase uses Promise for login. Among other things, that means we don’t get your e-mail address, and we can’t (and wont) track or spam you.”

    Det lyder i princippet meget godt. Men hvis man så undersøger hvem der står bag Promise, så er det et en-mands projekt af … Anders Lemke.

    Som arkitektur giver det mening, men det får hele “vi får ikke din email” til at lyde hult og får mig til at tænke på hvor meget af det andet, der er flotte visioner men som reelt ikke opfyldes rent teknisk.

    Et andet sted under “Is our data safe with you?” skriver Oase også

    “We encrypt your data before it leaves your device. So there is nothing readable on our servers or anywhere else. How do we avoid becoming the platform of choice for shady content? We do this because we can decrypt data. It’s not easy, and will only happen if relevant authorities approach us with sufficient legal basis.”

    Jeg forstår godt dilemmaet, men teknisk er beskrivelsen noget klyt, der som tekniker gør mig utrykt ved løsningen.

    (Og nej, jeg vil ikke selfhoste noget for klassen)


  • Er der nogen der har prøvet Oase?

    Vores søn går på en friskole, så vi har ikke Aula, men de fleste klasser har en Facebook-gruppe til forældresamarbejdet. Jeg overvejer lidt Oase som erstatning.

    Netop i dette tilfælde tiltaler det mig at det er et lukket system, uden federering. Så kan vi måske tidligere få alle med på en forældregruppe og en elevgruppe, så børnene selv kan stikke tæerne i vandet.


  • @dennismelhede@friendica.dk Det er en af de ting hvor jeg mener at Bluesky er et lille skridt videre.

    I Bluesky har hver konto en unik nøgle uafhængig af det synlige navn og når man i et opslag henviser til et brugernavn, bliver det konverteret til den unikke nøgle i selve opslaget. Oprindeligt var det meningen at Bluesky ville bruge DID’er (Decentralised Identifiers), men af forskellige grunde valgte de kun at understøtte did:plc typen, der kræver et centraliseret opslag i Blueskys systemer.

    Det lader også til at DID’er, generelt er noget der kædes sammen med crypto-bros. Men der er ikke så stor forskel på did:web og den WebFinger protokol som ActivityPub-fediverset bruger.

    I teorien kan man implementerer WebFinger og ActivityPub-serveren på forskellige domæner, semi-uafhængigt af hinanden. Nogle implementationer er vist bedre til at håndtere det end andre og det er ikke helt transparent hvis man vil bruge tredje-parts Mastodon-klienter.

    Hvis ActivityPub-platformene ville, kunen de godt gøre langt mere for at adskille WebFinger-opslaget og ActivityPuib-serveren.



  • Jeg skrev til dem igen:

    Jeg deler jeres skepsis vedrørende BlueSky og ATProtocol og selvom der er mulighed for at opbevare data decentralt i egne PDS’er er det uklart om let man kan bygge sin egen applikation uden at være afhængig af BlueSkys centrale infrastruktur og om man iså fald kan interagere med BlueSky-kontoer.

    Men ActivityPub er en helt uafhængig protokolsuite som delvist er vedligeholdt i W3C og delvist i konsensus blandt implementationer. Der er derfor ingen bindinger til US-amerikanske virksomheder.

    En af de mest udbredte implentationer af ActivityPub er Mastodon, som er organiseret i en tysk nonprofit organisation. Men jeg tænker at jeres brugeroplevelse lægger sug mere op ad Friendica, der også implementerer ActivityPub.

    Jeg er selv med til at drive en, blandt flere, dansk Mastodon-server (norrebro.space) og et websted med bog-, film- og spilanbefalinger (minreol.dk) som også er baseret på ActivityPub protokollen. Desuden findes der i Danmark en aktiv Pixelfed-server (pixelfed.dk) der er billedfokuseret ala Instagram, et webforum på forum.fedi.dk og et reddit-ligende websted på feddit.dk. Alle disse services kan snakke sammen med ActivityPub-protokollen.

    Der er et levende miljø i Danmark omkring forskellige services baseret på ActivityPub drevet af danskere og under fuld dansk kontrol. Jeg er sikker på at I vil kunne tilbyde noget på området, hvis I er interesseret.

    Der har derefter svaret

    helt enig mht. ActivityPub. Jeg har selv brugt Mastodon og er vild med open source, communities og brugerdrevne frameworks.

    Jeg vil slet ikke afvise, at vi på et tidspunkt vil understøtte forskellige protokoller, men ikke i første omgang.

    Jeg taler med rigtig mange ildsjæle, som gerne vil gøre en forskel og få danskerne til at droppe big-tech, ved at udvikle digitale infrastruktur-projekter, som ikke handler om datahøst og fastholdelsesmekanismer. Der sker virkelig meget i øjeblikket, og der tales i krogene om at skabe en fælles national standard. Her kunne ActivityPub være et oplagt bud på en protokol, man kunne læne sig op af.

    Tak for dine inputs og engagement.

    Cc @pmakholm@norrebro.space