• Jonas Voss@social.data.coopOP
    link
    fedilink
    arrow-up
    1
    ·
    2 months ago

    @tech-snak At dømme udfra det ene datapunkt virker det ikke som om de har sat sig så meget ind i det, må jeg indrømme. Men jeg har så heller ikke set hele deres pitch-video, eller læst noget yderligere om det.

    Under alle omstændigheder, så lyder det ikke som om det bliver et socialt medie der bliver open source, eller er federeret som udgangspunkt. Det fatter jeg ikke.

      • Peter Makholm (Dansk)@norrebro.space
        link
        fedilink
        arrow-up
        1
        ·
        edit-2
        2 months ago

        Prøvede at skrive til dem igen for at forklare om BlueSky/ATProtocol og ActivityPub og om alle de forskelligartede danske ActivityPub-instanser.

        Men K9 har muligvis valgt ikke at gemme mailen i min sent-folder.

        @tech-snak

      • pmakholm@forum.fedi.dk
        link
        fedilink
        arrow-up
        1
        ·
        2 months ago

        Jeg skrev til dem igen:

        Jeg deler jeres skepsis vedrørende BlueSky og ATProtocol og selvom der er mulighed for at opbevare data decentralt i egne PDS’er er det uklart om let man kan bygge sin egen applikation uden at være afhængig af BlueSkys centrale infrastruktur og om man iså fald kan interagere med BlueSky-kontoer.

        Men ActivityPub er en helt uafhængig protokolsuite som delvist er vedligeholdt i W3C og delvist i konsensus blandt implementationer. Der er derfor ingen bindinger til US-amerikanske virksomheder.

        En af de mest udbredte implentationer af ActivityPub er Mastodon, som er organiseret i en tysk nonprofit organisation. Men jeg tænker at jeres brugeroplevelse lægger sug mere op ad Friendica, der også implementerer ActivityPub.

        Jeg er selv med til at drive en, blandt flere, dansk Mastodon-server (norrebro.space) og et websted med bog-, film- og spilanbefalinger (minreol.dk) som også er baseret på ActivityPub protokollen. Desuden findes der i Danmark en aktiv Pixelfed-server (pixelfed.dk) der er billedfokuseret ala Instagram, et webforum på forum.fedi.dk og et reddit-ligende websted på feddit.dk. Alle disse services kan snakke sammen med ActivityPub-protokollen.

        Der er et levende miljø i Danmark omkring forskellige services baseret på ActivityPub drevet af danskere og under fuld dansk kontrol. Jeg er sikker på at I vil kunne tilbyde noget på området, hvis I er interesseret.

        Der har derefter svaret

        helt enig mht. ActivityPub. Jeg har selv brugt Mastodon og er vild med open source, communities og brugerdrevne frameworks.

        Jeg vil slet ikke afvise, at vi på et tidspunkt vil understøtte forskellige protokoller, men ikke i første omgang.

        Jeg taler med rigtig mange ildsjæle, som gerne vil gøre en forskel og få danskerne til at droppe big-tech, ved at udvikle digitale infrastruktur-projekter, som ikke handler om datahøst og fastholdelsesmekanismer. Der sker virkelig meget i øjeblikket, og der tales i krogene om at skabe en fælles national standard. Her kunne ActivityPub være et oplagt bud på en protokol, man kunne læne sig op af.

        Tak for dine inputs og engagement.

        Cc @pmakholm@norrebro.space

      • Jonas Voss@social.data.coopOP
        link
        fedilink
        arrow-up
        1
        ·
        2 months ago

        @pmakholm @tech-snak Tak Peter, det er jo et håbløst svar, synes jeg. Du spørger om ActivityPub, de svarer om ATProto. I den video jeg linkede til er deres anke om, at læne sig op ad open-source, at open source projekter dør. I samme video snakker de om, at de i andre sammenhænge bruger Wordpress, en af de mest succesfulde open source projekter der findes.

        Open source og nationaliteter? Det virker ikke som om de har særlig godt styr på, hvad open source drejer sig om.

        • Jonas Voss@social.data.coopOP
          link
          fedilink
          arrow-up
          1
          ·
          2 months ago

          @pmakholm @tech-snak

          Så er der præmissen om, at alle skal være MitID verificerede. Hvis det bliver en zero knowledge løsning (som @Gjoel nævner), kan jeg måske gå med til det, men hvis det bliver således at man ikke kan fremstå med andet end sit rigtige navn, og i øvrigt giver dem data om min identitet, så er jeg ude, og skal aldrig have noget med det at gøre. Det vil også effektivt kunne holde alle væk, der har en frygt for at modgå den den brede offentlige debat.