• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    7 months ago

    Surv1ver at 2024-03-20 14:16:46+00:00 ID: kvqhdl2


    Det er rigtigt. Men for mændene betyder det mindre chance for at blive tvunget i trøjen da rekrutteringsgrundlaget fordobles.

    Ideelt set ville det være fint at afskaffe værnepligten helt og så give både kvinder og mænd værneret. Problemet er at mænds grundliggende rettigheder og pligter er indskrevet i grundloven, så hvis vi vil fjerne værnepligten helt så kræver det en grundlovsændring og sådan en er svær at få igennem, specielt fordi der også er mange andre ting som forskellige grupper gerne vil prøve på at få ændret den dag en omskrivning af grundloven bliver aktuel. At indfører værnepligt for kvinder derimod kræver bare at Folketinget vedtager en tillægslovgivning, ligesom man gjorde i 1919 da udvidede stemmeretten til også at omfatte alle mænd og kvinder. Så det er altså langt nemmere at udvide vores rettigheder og pligter i Danmark end det er at afskaffe dem. Hvilket jo i sig selv er fint nok.

    Fordi grundloven er udformet som den er så har man jo siden 00’erne gjort den finte at begrænse antallet af pladser, sådan at de stort set kunne udfyldes af frivillige. På den måde har konsekvenserne af værnepligten for en almindelig dansk mand været begrænset til at han har skulle møde op til forsvarets dag og få et gratis sundhedstjek. En virkelighed som jeg også håber vil komme til at omfatte både mænd og kvinder efter udvidelsen af værnepligten.

    En dag og et gratis sundhedstjek, det tror jeg godt vi kan overleve og samtidig får vi lov til at vise at vi mener det her at vi vil have de samme rettigheder og pligter som mændene. Om ikke andet slipper vi for at høre på, hvor uretfærdigt det er at værnepligten kun gælder for mænd.