• @Marand
    link
    23 months ago

    Det er helt sikkert et problem. Hvis det bliver alt for dyrt tænker (håber) jeg at folk med ikke så godt betalte erhverv siger skidt i det og ikke kan tage arbejde i området mere. Så betyder det ikke så meget hvor rige folk der bor der bliver. Du kan jo ikke bruge penge i det lokale supermarked hvis der ikke er nogen personer der vil arbejde i det supermarked. Men lønnen stiger formentlig indtil nogen vil tage jobbet.

    Det må simpelthen også stoppe på et tidspunkt. Det er ikke fordi jeg ved så meget om det, men jeg tænker at et nyt hus koster ca. tilladelser+arbejdskraft+materialeomkostninger+belliggenhed. De første 3 komponenter er relativt konstante (som i stiger nok ca. med inflation.). Det er den sidste (beliggenhed), som stiger eksponentielt nærmest nogen steder. Men på et tidspunkt vil beliggenhed være det meste af prisen, og så vil mange nok tænke at vi kan få bygget det samme hus til 20% af prisen herovre, hvilket vil sætte en stopper for at beliggenhed stiger for evigt. Måske tager jeg fejl, min model af verden passer ikke nødvendigvis til boligmarkedet.

    Et stort problem synes jeg også er at gevinsten på bolig er skattefrit, mens vores aktiebeskatning er den højeste i verden. Det gør at det er potentielt rigtig lukrativt at spekulere i bolig i Danmark, også på grund af den relativt billige gearing igennem realkreditlån.

    Undskyld den usammenhængende tankestrøm.

    • @SorteKaninOPMA
      link
      1
      edit-2
      3 months ago

      Hvis det bliver alt for dyrt tænker (håber) jeg at folk med ikke så godt betalte erhverv siger skidt i det og ikke kan tage arbejde i området mere.

      Men man ser jo også at afstanden folk er villige (eller nødt til) at pendle stiger og stiger. “Ringsted er det nye Roskilde” har jeg hørt nogen sige. Man kan jo ikke bare beslutte sig for ikke at arbejde i byen, hvis der nærmest ikke er nogen andre muligheder.

      Det må simpelthen også stoppe på et tidspunkt.

      Hmmm… ja… måske. Måske på et tidspunkt. Men jeg tror:

      1. Vi er meget langt derfra. Urbanisering har været en ting siden 1800-tallet. Det har foregået i flere hundrede år, hvorfor skulle det stoppe nu/snart?
      2. Selv de største byer i Danmark er lilleputter i forhold til store byer i andre lande. “Store” byer i Danmark vil måske bare blive større og større, i lang tid endnu, hvilket vil få flere og flere folk til at samles i byerne.

      Et stort problem synes jeg også er at gevinsten på bolig er skattefrit

      Det er også helt hul i hovedet hvis du spørger mig. Som @EvilCartyen@feddit.dk sagde et andet sted i tråden, når du ejer noget bolig i byen, så er det som at printe penge. Det gør kun uligheden mellem land og by endnu værre.

      Undskyld den usammenhængende tankestrøm.

      Nej, tak for dit indslag, det er nogle interessante ting at tænke over! :)

      • @Grippler
        link
        3
        edit-2
        3 months ago

        Selv “yderområder” stiger ret meget i pris. Vi købte hus i Ringsted for 6 år siden, det er steget med over 1.5mio kr. siden vi købte det og det eneste vi har gjort er at smide solceller for 100k på taget.

        Det sjove ved at mange anser Ringsted som meget langt fra kbh ifht. f.eks. Roskilde er, at det faktisk ikke tager ret meget længere at komme til kbh. Det tager max 10min mere med toget fra Ringsted til hovedbanen end fra Roskilde. Det hurtigste tog fra Roskilde tager 21min, det tager 28min fra Ringsted.