• DannebotOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    13 months ago

    TieVisual1805 at 2024-03-24 12:23:50+00:00 ID: kwc0a3w


    Det lyder til at næsten ingen her er for forbud. Så jeg spøger: Hvordan skal vi undgå at folk starter med at ryge? Hvordan får vi flest til at stoppe?

    Jeg har set mennesker, der absolut ikke følte sig klar, dø en hjerteskærende og lidelsesfuld død pga. rygning. Og jeg ville ønske at færre endte sådan.

    • DannebotOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      13 months ago

      speltmord at 2024-03-24 13:39:56+00:00 ID: kwc5idu


      I løbet af de sidste 30 år er antallet af rygere faldet helt sindssygt. Man informerede helt vildt grundigt om konsekvenserne ved at ryge, man gjorde det ulovligt at ryge på de fleste værtshuse og barer, og - vigtigst af alt - der skete en kulturændring, hvor det pludselig ikke længere var fedt at ryge.

      Eksempel: Det var helt almindeligt i 90’erne at skulle diskutere med rygere om man kunne lugte, at de havde røget. Den diskussion er heldigvis lukket…

      Så den udvikling skal man endelig bare fortsætte.

      Men når det kommer til at få de sidste med: Man bliver nødt til at forstå hvorfor folk ryger. Det er ikke mangel på rygrad eller en karakterfejl eller stædighed. Det er fordi man ikke har overskud til det. Nikotin er sygt vanedannende, og det kræver et enormt overskud at kvitte det. Så hvis man gerne vil have folk til at stoppe, bliver man nødt til at løse de underliggende problemer.

      Nu har jeg selv været der (dog ikke med rygning, men med andre nikotinprodukter), så jeg ved hvordan det er: Nikotin er en lille glæde i løbet af dagen, som man kan se frem til. Når folk stopper og så falder tilbage, er det fordi de er i en periode, hvor der ikke er nogen glæde overhovedet - de er stressede, ulykkelige, osv. - og så vil man gøre hvad som helst for at få det bare lidt bedre.

      At forbyde nikotinen løser ikke det underliggende problem - de er stadig stressede eller ulykkelige. Jeg ville personligt frygte at nogle særligt sårbare ville skifte til værre ting.